Mottónk: “A minőség utat tör!”
A Borsuttogó borkereskedés segít eligazodni a borok, pezsgők és párlatok világában! Manapság óriási a borválaszték és Borsuttogó Kft. tulajdonosaiként és egyben szakértőiként, több mint két évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött, a hazai és külföldi borkultúra népszerűsítésén dolgozunk. Tapasztalatainkat diszkréten megsúgva, szívesen megosztjuk az oldalunkra látogató érdeklődőkkel. A Borsuttogó útmutatásával, érthető ajánlataival segít eligazodni ebben a színes kavalkádban. Fontosnak tartjuk, hogy érthetően, tartózkodva a túl sűrű szakmai ismeretektől adjuk át azokat az információkat, mellyel valós segítséget nyújthatunk borbarátainknak.
Különleges és színes kínálatunkkal, melyet a” kevesebb néha több” elv alapján állítottunk össze az a célunk, hogy megkönnyítsük a kiválasztás, illetve a vásárlás folyamatát. A Borsuttogó nem bordiszkont, ahol a fogyasztó elfárad mire a kínálat végére ér. Olyan ízeket válogattunk össze, melyek ár és érték arányban maximálisan harmonikusak.
Külföldről kizárólag azokat a stílusokat választjuk, melyeket itthon nem, illetve másképpen készítenek kiváló borászaink! A hazai kínálatunk egyedisége abban rejlik, hogy saját szakembereink készítik, így azok máshol nem lelhetőek fel!
Nincs még egy olyan ital, amely ennyire összefüggene az emberi civilizáció fejlődésével, mint a bor. Borkészítéssel mindig csak egy bizonyos kulturális fejlettségi szint megléte esetén kezdtek el foglalkozni. Európában ez már 6000 évvel ezelőtt megtörtént. A borkészítés egyik – prózaibb – oka, hogy a vizek az ókorban gyakran szennyezettek voltak, és az erjesztett alkoholos italok biztosították a régi kor emberének folyadékpótlását. Ennél azonban sokkal összetettebb okai is vannak annak, hogy miért vált a bor már az ókorban kultikus itallá.
A bor készítésekor a természet és az ember találkozik egymással. Már maga a szőlőültetvény képe is ezt a találkozást érzékelteti. A nap, a föld, az eső létrehozza azt a nemes alapanyagot, amelyet az ember aztán kiemel természetes közegéből, és saját képére formálja. Az így készített bor az emberi lélek kivetülése. Ezért sokszínű, mint maga az ember.
Hogyan készül a cognac?
A párlatok készítése többféleképpen történhet. Ha a szőlőből a préselés után nyert törkölyt vesszük alapul, akkor törkölypálinkát, grappát stb. kapunk. Ha viszont maga a bor a párlat alapja, akkor borpárlatot, vagyis brandy-t nyerünk. A borpárlatok királynője pedig nem más mint a konyak (cognac).
A konyak (cognac) alapjául szolgáló fehér szőlő Franciaország Cognac vidékén terem, ha a borpárlat máshol készült, akkor már nem lehet cognac-nak nevezni. Ez a szőlő lehet Ugni blanc, Folle blanche vagy Colombard fajta. A szőlőt októberben szüretelik, és egy alacsony alkohol- ugyanakkor magas savtartalmú bor előállítására törekszenek. (A savra azért van szükség, hogy stabilizálja a bort, az alacsony alkoholszint pedig elegánsabb ital előállítását teszi lehetővé.)
A pezsgő erősen savas borból készül. A lassú erjedés során hirtelen beálló hőmérséklet zuhanásnak van kitéve, így az erjedés nem lesz teljes és marad bizonyos mennyiségű cukortartalom. Egy idő után a pezsgőt bepalackozzák és melegebb környezetbe helyezik, hogy a borban szunnyadó élesztők a palackban ismét életre keljenek és újra elkezdjék a cukor elfogyasztását, lebontását. Az erjedési folyamatnál keletkező szén-dioxid gáznak nincs hová elszöknie, így szétárad a borban mindaddig, amíg a palackot ki nem nyitják…
Miért fontos a pohár? Egy svájci boros szaklap szerkesztői az olasz Angelo Gaja nagy borát, a Ca’Marcdandát háromféle, kiváló minőségű pohárból kóstolták. Az eredmény egy fűszeres és füstös, másszor poros és elmosódott, majd ismét hangsúlyosan zamatos és csokoládéra emlékeztető íz.