Barion Pixel

Beszéljünk a karácsonyi főételekről!Beszéljünk a karácsonyi főételekről!

Magyarországon nincs karácsony Bajai Halászlé és beigli nélkül! Na, de ne fussunk annyira előre, inkább nézzük át a lehetőségeinket! A halászlé alapvetően feladja a leckét, egyrészt mert hal, másrészt mert paprikás étel, és harmadrészt mert alapvetően leveshez nem iszunk bort. Akkor, hogy is van ez? A halhoz fehéret szoktunk ajánlani, viszont a paprika miatt egy könnyebb, esetleg egy közepes testű vörösbor is kísérheti az ételt, főleg ha tésztával bajai halászlét készítünk!

Ajánlatunk:

A magyarok tradicionális karácsonyi fogása a rántott hal. Az omlós halhúsról a pác gondoskodik. Attól függően, hogy milyen halat használunk, másképpen kell eljárnunk. Ha tengeri halfilével dolgozunk, akkor fokhagymás tejben kell áztatni a halszeleteket, ha édesvízivel, akkor citromlevet kell rácsöpögtetni a halra. A tejes páctól fog lemezeire bomlani a hal, a citromlé pedig elveszi a kellemetlen utóízt és lazítja a rostokat.

Ha hibátlan bundát szeretnénk, akkor szükséges duplán panírozni, és fontos, hogy a serpenyőt egyenletesen érje a hő sütés közben, és megfelelő hőmérsékletű legyen az olaj, hogy ne ázzon át a panír. Rántott halhoz a hal olajosságától függően válaszhatunk fehérboraink közül például a következő tételekből:  

Talán a Reszkessetek betörők című film hatására, vagy az egyre több amerikai ünnep átvétele hozta meg a kedvet a pulykasütéshez nem tudjuk biztosan, de egyre népszerűbb itthon is az egészben sült pulyka a karácsonyi asztalon.

A pulykát lehet szeretni, de lehet gyűlölni is, mert finomra sütni kihívás, hogy ne legyen száraz a húsa. A Modern család című sorozatban is a család minden tagja titokban süti a saját pulykáját, mert mindegyikük megy van róla győződve, hogy az ő sültje a legjobb a családban. Na de térjünk a lényegre, ha tökéletesre is sikerül sütni a pulykát, akkor is a hús rostokban gazdag, és a sült bőr, pörcös íze miatt érdemes egy testesebb fehérbort választani, mint például: 

Ha a vöröshúsokat jobban kedveljük, akkor karácsonyi menühöz kiváló választás a vadhús. Elegáns, ízes, és látványos tányérokat tudunk prezentálni. Egy omlós vörösboros szarvashoz nem kell más, mint a húst megkötözzük, a felolvasztott vajon körbesütjük, és egy akkora lábasba, -legjobb a vas, helyezzük, amelyben kényelmesen elfér. Rozmaringot, kakukkfüvet, vöröshagymát, sárgarépát, babérlevelet, zellerszárat teszünk mellé, és felöntjük minőségi testes vörösborral félig. Ezután lefedjük, és alacsony lángon feltesszük a tűzhelyre. Amikor fogy a bor, nem azért mert már türelmetlenül várjuk, hogy elkészüljünk… hanem a húsról fogy el a bor, akkor ismét felöntjük. Hústűvel ellenőrizzük az állagát. Amikor a tű könnyeb beleszalad, akkor elkészült a hús. Fontos, hogy pihentessük a húst mielőtt felszeleteljük. Hidegen, másnap akár brunch menühöz is adhatjuk vendégeinknek.

Szarvashoz a következő tételeket ajánljuk:

Desszert A desszert előtt érdemes egy kis sajtot kínálnunk és még csak nem is kell váltanunk bort. Ha a fő ételünk hal volt, és fehérbort kínáltunk, akkor gomolyát, krémsajtokat kínáljunk, ha pedig vörösbort kínáltunk akkor félkemény sajtot, vagy camemberrel zárjuk a főétkezést a desszert előtt. A desszertet kísérő bortétel fő szabálya, hogy a bornak mindig édesebbnek kell lennie, mint a desszertnek.

Hagyományos magyar desszert a beigli, diós változatához szívből ajánljuk:

A nem édesszájú családtagoknak szívből ajánljuk Primtivós bonbonunkat és/vagy egy kis pohár konyakot a karácsonyi menünk megkoronázásaként!

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk!
Bea és Áron- Borsuttogó Kft


Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Kosár
0