Borok Ausztriából

Borok Ausztriából

2017. 06. 01.

Borok Ausztriából

Azt mondják, a Weinviertelben 3000 éve termelnek szőlőt. A borok Ausztriából – vagyis Ausztria legnagyobb területű borrégiójából – világszerte ismertek. Weinviertelben készíti a Fritz borászat a régió adottságaihoz igazodó, a területre jellemző íz világot megmutató borait. A bor minősége a szőlőben dől el – vallják -, és ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek az ültetvényeken zajló munkafolyamatokra. Modern szőlő feldolgozási és borkészítési eljárásokat alkalmaznak, így boraik magas minőséget képviselnek. Aromagazdag, gyümölcsös fehérborok, és bársonyos vörösborok kerülnek ki évről évre a kezeik közül.

borok ausztriából

Borok Ausztriából – Weinviertel

Milyen is ez a régió, amelyből ezek a terroire-t szépen megmutató borok születnek?


A Weinviertel területét tekintve Ausztria legnagyobb borvidéke több mint 13 ezer hektár termőterülettel. Legfőbb szőlőfajtája a Grüner Veltliner vagyis zöldveltelini, mely feltehetően osztrák fajta. Bár Magyarországon és Csehországban is előfordul, mégis Ausztria jellegzetes fajtájaként tartják számon, hiszen a telepített fajták között ott van elsőbbségben. Kb. 6200 ha területen termesztik. A zöldveltelinit sokáig inkább folyóborként fogyasztották. Az utóbbi időben azonban az osztrák borászok kísérletezéseikkel kitágították a fajta addig ismert határait és markánsabb, karakteresebb borokat is készítenek belőle. Bora alapvetően fehér borsos (hívják Pfefferl-nek is), minerális ízekkel, barackos, zöldfűszeres aromákkal rendelkezik, de a Fritz zöldveltelini pl. ananászos jegyeket mutat.

A 2002-es évjárattól kezdve Weinviertel DAC néven eredet megjelölésű borok kerülnek piacra a borvidékről. A klasszikus friss zöldveltelini mellett pedig a 2009-es évjárattól kezdve a markánsabb, karakteresebb borokat Weinviertel DAC Reserve néven találjuk meg a polcokon.

borok ausztriából

A Weinviertel nyugati részének száraz mikroklímája a vörösborok elterjedésének is kedvezett. Szép gyümölcsös zweigelteket kóstolhatunk, és a visszafogottan ásványos zöldveltelini mellett a rajnai rizling is markánsan jelen van.
Az említett zweigelt is osztrák fajta, amelyet a század elején a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták kereszteződésével állították elő. (Hazánkban a Soproni, Mátrai, Csongrádi, valamint a Szekszárdi borvidéken találkozhatunk vele.) Sokféle talajtípuson megterem, nincsenek különleges igényei. Erős hozamkorlátozás mellett élénk savainak, sokszor cseresznyére és meggyre emlékeztető fűszeres illatjegyeinek és sima struktúrájának köszönhetően kifejezetten szép borok készülhetnek belőle. Felhasználják emellett rozé előállításához is.

A Fritz borok közül választva borkínálatunkban egy kifejezetten testes, zamatos Rozé Zweigelt-et kóstolhatunk meg Weinviertel borvidékéről. A friss málna és eper illatjegyei, valamint a cseresznye édes zamata mind felfedezhető a könnyű száraz rozé borban. A rozé kedvelők számára igazi élvezetet jelent önmagában, vagy egy kellemes vacsora mellé is.

Készüljön fel a nyári estékre és vacsora partikra minőségi borokból, Taste of Summer rozé válogatásunkban a Rozé Zweigelt mellett más kellemes és intenzív ízekkel is találkozhat, ismerkedjen meg minőségi rozé válogatásunkkal!

 

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.