Barion Pixel

James Suckling Rioja-ban kóstoltJames Suckling Rioja-ban kóstolt

James Suckling, és fia 2019 nyarán több mint 2100 bort kóstolt Riojában.

Weboldalán, a www.jamessuckling.com-on arról számol be, hogy 10 nap alatt hatalmas élményt adott neki, hogy Spanyolország legjobb borászaival találkozhatott. Továbbá megerősítette benne azt, hogy továbbra is a világ „legihatóbb, és legkarakteresebb borai” Spanyolországban találhatóak!

Ki is James Suckling?

 • Azok, akiket régebb óta foglalkoztat a bor, azok tudják, hogy ő a világ egyik legbefolyásosabb bor-, és szivarkritikusa.
 • 1958-ban született Kaliforniában. Suckling politológiát, és újságírást tanult. San Diegóba költözött, és apja hatására kezdett érdeklődni a bor világa iránt. Jelentkezett, -az akkor még csak nyolcszáz előfizetővel rendelkező- Wine Spectator nevű magazinhoz munkatársnak.
 • 1985-ben a Wine Spectator megbízta, hogy hozza létre európai irodájukat.  Párizsban él, miközben áttekinti az összes európai bort, különösen a bordeaux-i bort, az olasz bort és a portói bort. Ekkor már több, mint 4000 fajta bort kóstol évente!!!
 • 1987-ben Londonba költözött, ahol tizenegy évig élt, mielőtt Olaszországba költözött. 1990-ben Suckling kiadta könyvét Vintage Por címmel. 
 • 2010-ben indult el weboldala, ahol bejelentette, hogy ezentúl elsősorban a “kulcsfontosságú borászatokra fog fókuszálni szerte a világon”, melyekről bemutató videotartalmakat készít.

Mik azok a Suckling pontok?

A 80-as évek közepe óta használom a 100 pontos skálát a borok minősítésére. Számomra ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a borok megkülönböztetésének, különösen akkor, ha több tucat vagy akár több száz kóstolható bor van. Hasonlóan élvezem a borok leírását és a velük kapcsolatos véleményeim és érzéseim írását. Ezért használom mindkettőt.”- James Suckling

2019 nyarán Rioja-ban 10 nap alatt több, mint 2100 bort kóstoltak le. Erről készült összefoglaló videoját itt találjátok Youtube csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=GQ9wvpbw2bE&t=18s

Spanyol tapasztalatait végül úgy összegzi, hogy Amerikában a klasszikus, inkább lekvárra emlékeztető borok népszerűsége terejedt el, bizonyos kulcsfontosságú embereknek a befolyása miatt, pedig Spanyolországban egy fajta új klasszicizmus van fellendülőben, melynek következményeként évről-évre új, igazi minőségi borok kerülnek ki a nagynevű, és még a kevésbé ismert borászatoktól is.

Castillo Labastida Crianza 2017 – száraz vörösbor – 92 SUCKLING POINT

Labastida már az ókortól kezdve a szőlő köré összpontosította tevékenységét. A Sierra de Cantabria lábánál, az Ebro folyó által táplált völgyben Labastida Rioja Alavesa egyik legkedvezőbb területe volt már akkor is a szőlőtermesztés szempontjából; verhetetlen feltételeket kínált és kínál az egyedi és karakteres szőlő, illetve bor előállításához.

A bor minősége kivételes, kiváló szín és szerkezet jellemzi. Gyönyörű rubin színű, illatában és ízében főként cseresznye, eper, és szederlekvár, valamint bogyósgyümölcsök jellemzik, mely mellett a fahéj és vanília ízjegyek jellennek meg egy kis dohányfüstös csavarral. Igazi gazdagság jellemzi, melyben az érett tanninok bársonyos érzetet keltenek, komplex, kiegyensúlyozott savtartalom mellett.

1964-ben alapított Viñedos Labastida Pincészet, melynek jelentése Labastida szőlőskertjei. Labastida egy kisfalu volt korábban, ahol a 18. században egy Manuel Quintato nevű pap alkalmazott először bordeaux-i borérlelési technikákat.

Mitől különleges a Labastida?

A Sierra del Toloño csúcsa 1200m.  A szőlőhegyük Rioja Alavesa legészaknyugati részén húzódik. Ez Rioja egyik legkedvezőbb területe a szőlőtermesztéshez, és verhetetlen feltételeket kínál a személyiséggel és egyedi karakterrel rendelkező szőlő előállításához. Az Atlanti-óceáni széltől és esőktől védve, miközben kihasználják az Ebro által hozott mediterrán szeleket, az eredmény a csapadék tökéletes egyensúlya, meleg nappalokkal és hűvös éjszakákkal, ami a Labastida szőlőültetvényeket Rioja egyik legjobbjává teszi.

Az Ebro folyó is részt vesz az elemek alkímiájában, és nyomot hagyott a hordalékágyon, amelyről a szőlő karakterét veszi. Ezekben a szőlőültetvényekben a fő fajta a Tempranillo, bár kis mennyiségű Garnacha és Mazuelo is együtt él mellette.

Meszes agyagos talajuk kalcium- és magnéziumgazdagsága miatt lehetővé teszi a vastagabb héjú szőlő kifejlődését, ami növeli a színező- és aromás anyagok szintjét, miközben gyümölcsüknek nagyobb ellenállást biztosít a betegségekkel szemben.

A Labastida elkötelezett amellett, hogy ötvözze a hagyományos eljárásokat a legmodernebb borkészítési módszerekkel, megőrizve a márka identitását és javítva termékeik minőségét.

A crianza (jelentése: nevelt bor) elnevezés egy magasabb kategóriába, minőségbe vezeti a borok kedvelőit a spanyol borkultúra grádicsán, Vörösborok esetében kötelező a legalább 2 teljes évig tartó érlelés, melyből a bor minimum 6 hónapot tölt tölgyfahordóban, a további időt pedig palackban.

Nincs ez másképp a Javier Cerecedac által készített „Castillo Labastida Crianza 2017-nél sem, mely 100%-ban tempranillo szőlőfajtából készült száraz vörösbor, amit amerikai és francia barrique hordóban érleltek körülbelül 12 hónapig, és ezután további 1 évig palackokban pihentettek.

Kóstoltad már?

 • Ajánljuk: Steakhez és egyéb vörös húsokhoz, bárányból készült fogásokhoz, illetve spanyol chorizo kolbász, kéksajtok, valamint keményebb sajtok mellé kísérőnek.
 • Évjárat: 2017
 • Fajta: Tempranillo
 • Ország: Spanyolország
 • Tájegység: Rioja
 • Űrtartalom: 0,75 L
 • Jelleg: száraz
 • Száraz: 75%
 • Testesség: 80%
 • Savasság: 60%
 • Frissesség: 85%
 • Alkohol: 14%

James Suckling 92 pontra értékelte az általa felállított 100 pontos skálán.

Ismerd meg további Spanyol borainkat is


Címkék: , , , ,

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Kosár
0