Ünnepi menü borsorral – Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Ünnepi menü borsorral - Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

2018. 12. 06.

Mi kerüljön az asztalra az ünnepekkor? Nemzetek különlegességeit gyűjtöttük össze! A finom ételeket természetesen a hozzájuk illő borral párosítottuk a tökéletes ünnepi menü összeállításához.

Szeretne a megszokott töltött káposzta – halászlé – sültek mellett idén valami különleges menüvel készülni szeretteinek? Inspirálódjon már kipróbált és nagyon népszerű fogásokból!


Báránylapocka & Casa de la Vega 2017 – Ahogy a spanyolok szeretik

A Casa de la Vega Tempranillo szőlőből készült vörösbor mindenhez passzol, amit a spanyol nemzet szeret: vöröshúsokhoz, tapasokhoz, tésztákhoz. Most egy hagyományos karácsonyi fogást ajánlunk Önnek! A rozmaringos báránylapocka vele sült burgonyával és a Casa de la Vega egy egészen új ízvilágot mutat majd be a karácsonyi asztalnál… És azt garantáljuk, hogy ezt az ízvilágot mindenki kedvelni fogja.

ünnepi menü

Gesztenyével töltött pulyka & Saint-Jean Pinot Noir 2016 – Francia módra

A francia gasztronómia is széles kínálatot tud a különleges ételek terén felmutatni. Miért épp a gesztenyével töltött pulykát választottuk? Mert nagyon örülünk, hogy az itthoni gasztro-területen is egyre kedveltebbek az édes-fanyar töltött húsok, és egyre többen választanak hasonló különlegességet a megszokott Cordon Bleu helyett. Köretnek leggyakrabban burgonyát és almát választanak a franciák, amit együtt sütnek a gesztenyés-darálthúsos töltött pulykával.

A francia menühöz stílszerűen francia bor dukál – A Saint-Jean Pinot Noir tökéletes kiegészítője ennek az ünnepi menüsornak, hiszen ennek a vörösbornak a karakterjegyei között is finom bogyós gyümölcsök és fűszerek ízével találkozunk majd.

ünnepi menü

Rántott ponty & Borsuttogó Badacsonyi Olaszrizling 2017 – Csak magyarosan

Ha ünnepi menü, akkor természetesen a magyar kedvenceket sem hagyhatjuk ki a felsorolásból – mégiscsak a szokások rabjai vagyunk mi is! A rántott ponty a halas fogások kedvelőinek örök kedvenc választás az ünnepi asztalra, köretként ízlés szerint választható ecetes-hagymás burgonya, francia saláta, tetszőleges zöldségköret…

Az elmaradhatatlan rántott pontyot azonban a köreten kívül mással is fel lehet dobni: a Borsuttogó Olaszrizling könnyű és finom kiegészítője lesz az ünnepi asztalnak! Ásványos, gyümölcsös ízével ez a száraz fehérbor tökéletesen harmonizál majd, amennyiben ezt a fogást választaná. Lehet más a rántott ponty – az olaszrizlinggel!

ünnepi menü

Kacsasült vöröskáposztával & RR Prädikatswein Juffer Kabinett 2017 – Ahogy a németek szokták

Kacsasült káposztával… van olyan alkalom, amikor ezt nem fogyasztanánk nagy örömmel? A német gasztronómia a káposztás ételek széles tárházát mutatja be, mi mégis ezt a hagyományosabb fogást választottuk, mert könnyű mindenkinek a saját ízlésvilága szerint elkészíteni.

Ugyan eltérnek a vélemények ki egészíti ki gombóccal, ki főtt burgonyával, az azonban vitathatatlan, hogy ehhez a fogáshoz jobb bort nem is lehetne találni az RR Prädikatswein száraz fehérbornál. Ez a rajnai rizling – más moseli rizlingekhez hasonlóan – általában sokáig eltartható, 3-4 évesen is friss ízélményt ad. Bár saját tapasztalatból beszélhetünk, nehéz addig megtartani, főleg ha ilyen különleges étellel készül az ember, mely kívánja is a méltó lezárást!

ünnepi menü

Tenger gyümölcsei spagetti & 12E Mezzo Malvasia Bianca 2017 – Ízig-vérig olaszosan

Tészta karácsonykor? Természetesen! A nehéz és zsíros húsok mellett a könnyedebb fogások kedvelőiről sem feledkeztünk meg. A tenger gyümölcsei rajongók egy egyszerű és mégis nagyszerű pastával garantált sikert arathatnak az ünnepekkor: gyorsan elkészül, sokféleképp variálható és a tökéletes kiegészítővel – a Malvasiával – igazi gasztronómiai kalandot ígérünk. Ebben a testes száraz borban a trópusi gyümölcsös illatok,  keverednek vanília és méz aromájával.

Önmagában is élmény fogyasztása, de egy tejszínes-fokhagymás kagylós tészta, vagy egy paradicsomos ízvilágú pasta mellé tökéletes választás lesz az ünnepi asztalra.

ünnepi menü

+1 És a desszert se maradjon ki! Karácsonyi gyümölcskenyér & Auslese Riesling 2015 Juffer-Sonnenuhr

Méltó megkoronázása bármely vacsorának egy finom gyümölcskenyér – ízlés szerinti gyümölcsökkel elkészítve és porcukorba forgatva – és egy mennyei mosel vidéki édes bor. Nem túlzás azt mondani, hogy aki egyszer megkóstolja, annak garantáltan a kedvencei közé kerül, ez a bor ugyanis önmagában felér egy desszerttel.

Hosszú-lecsengésű, gyümölcsös rizling, bármely ünnepi alkalom elengedhetetlen kiegészítője.

ünnepi menü


Nem biztos benne, mely borok lennének a megfelelőek a tervezett fogás mellé? Keressen minket bátran üzenetben a CHAT funkción keresztül és segítünk! 

Borválogatásainkat az az igény hívta életre, hogy a minőségi italok kedvelői több alkalomra is beszerezhessék a kedvenceiket. Akár a fehérborokat kedveli, akár egy igazi party-time válogatást szeretne, vagy épp a cavákat részesíti előnyben – gondosan összeállított borkollekcióink között megtalálja az Önnek valót.

 

Címkék: , , ,

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.