Barion Pixel

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

25 806 Ft

6% CashbackMi ez?

Készleten

Termékjellemzők

 • Alkohol:

  10,5 %

 • Ehhez ajánljuk:

  Érett sajtok, Libamáj, Madulás sütemény, Sütemények

 • Évjárat:

 • Fajta:

 • Fogyasztási hőmérséklet:

  10-12°C

 • Jelleg:

 • Ország:

 • Tájegység:

 • Űrtartalom:

  0,5 L


Érdekelhetnek még…

Leírás

Tokaji aszú – Különleges borok Tokajból

Kinek ne a bor jutna eszébe Tokaj-Hegyalja nevének hallatán? Ez a különleges, világörökségeink közé tartozó borvidék mindössze 87 km hosszan és 3-4 km szélesen húzódik, mégis mennyi folyékony kincset adott már a világnak! Csodálatos fajtaborokat és szebbnél szebb borkülönlegességeket: ilyen a tokaji aszú, szamorodni, fordítás, máslás, esszencia.

Az egész világ ismeri és magyar – Mi az?

Természetesen az aszú, amelynek puszta említése is tiszteletet ébreszt az ismeretlen borokkal szemben olykor szkeptikus külföldi hallgatóság körében. Az aszú készítésnek több száz éves hagyománya van, és a tokaji borászok ma is a legmagasabb minőség elérésére törekednek.

Hogyan készül?

Az aszú készítésénél szüretkor az egyenként válogatott aszúszemeket nagy kádakban összegyűjtik, és pépesre tapossák. Ebből lesz az aszútészta. Erre mustot öntenek, és néhány napig ázni hagyják. Ezek után szűrik, majd fahordókban (melyek a környező tölgyerdők faanyagából készültek, és meghatározóak az erjedési folyamatban és a bor aromájában) befejezik az erjesztést, és érlelni kezdik. Azt hogy milyen a bor koncentrációja, az aszúszemek és az áztatáshoz használt alapbor aránya határozza meg (ezt ma már nem puttonnyal határozzák meg, de továbbra is a “puttony” kifejezést írják a palackra a hagyományok miatt).

Tokaj-Hegyalja – itt minden a hagyományról szól

A 28 település határában fekvő borvidék zárt térségnek minősül, vagyis más területről tilos oda bevinni szőlőt, mustot, ill. palackozatlan bort. Így védik a borvidéken készített borkülönlegességeket. A terület talajának nagy része erősen kötött agyag, és a gyakran előforduló köves részekkel igencsak meggyűlik a termelők baja. Előnyük viszont, hogy ezek a talajok nem száradnak ki olyan gyorsan, így a rájuk telepített ültetvények jól bírják az aszályos éveket. (A területnek egy kisebb részén lösztalaj alakult ki.)

Tokaj kontinentális éghajlata kitűnő a szőlőtermesztéshez. Meleg, csapadékos nyarak, hosszú, napos vénasszonyok nyara, reggeli párával, októberi köddel. Ezek nemcsak a misztikus hangulat megteremtésében, hanem a botritisz által előidézett nemes rothadásban is sokat segítenek. De a híres penész megtelepedését segítik a vulkanikus lejtők és a sok vizes élőhely is.

Tokaj fekvéséből adódóan az északi és a déli területeken különböző készítési eljárások alakultak ki. Délen melegebb a klíma, ezért a nemes rothadás kezdetekor a szőlőszemek itt érettebbek, ez a savösszetételben mutatkozik meg leginkább. Az északi oldalon hűvösebb a klíma, ott élénkebb savú borok készülnek.

Ha furminton, hárslevelűn, sárgamuskotályon, zétán vagy kövérszőlőn kívül egyéb fajtára lennénk kíváncsiak, akkor ne Tokajban keressük, ott ugyanis csak ezeknek a szőlőfajtáknak a termesztése engedélyezett. A furmint a borvidék felét kitevő jellegzetes magyar fajta, amely viszonylag későn érik, jól aszúsodik, és igen karakteres zamattal bír.

Ízlelje 6 puttonyos Tokaji Aszú borunkat, és garantáljuk, hogy életre szóló élmény lesz!

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

0