Barion Pixel

AOP Meursault Blanc 2016 Madame Veuve Point

31 394 Ft

8% CashbackMi ez?

Készleten

Termékjellemzők

 • Alkohol:

  13%

 • Ehhez ajánljuk:

  Békacomb francia módon, Egészben sült süllő, Grillezett garnéla, Kék-penészes sajtok, Lazac steak, Szárnyasok, Tengergyümölcsei

 • Évjárat:

 • Fajta:

 • Fogyasztási hőmérséklet:

  12–14 ° C

 • Jelleg:

 • Ország:

 • Tájegység:

 • Űrtartalom:

  0,75 L


Leírás

MEURSAULT CHARDONNAY

MADAME VEUVE POINT

 

A franciaországi Madame Veuve Point alapítója a híres Jeane-Marie Point, akit csak „Szőlőtermesztő Hölgyként” emlegetnek. 1877. február 7-én született. Gyerekkorát Vergissonban töltötte szülei borászatában, akik mellett korán megtanulta a mesterséget. 1895. november 23-án Solutréban, a burgundi szőlőültetvények szívében ment férjhez M. Claude Pointhoz. Claude nem sokkal később, 1903-ban elhunyt és Jeanne-Marie 26 éves korában özvegy lett. Meg akarta tartani szőlőskertjeit, ezért lehajolt a feladathoz, és női borász lett, aki többet és jobban dolgozik, mint egy férfi, ezért teljes mértékben a szőlőnek és fiának szentelte magát. A falu borászai azonban nem akarták őt elfogadni. Még jobban kellett teljesítenie, hogy bizonyítson. Szorgalmas, és vidám nő volt, aki végül elérte célját, és borai az egész világon ismerté váltak.

Meursault egy nagy falu Burgundia Côte de Beaune alrégiójában. Borait ugyanolyan nagyra tartják, mint déli szomszédjának, Puligny-Montrachetnek. A meursault-i szőlőültetvény Côte de Beaune déli részét foglalja el szelíden átnyúlva a 230-360 méter magasságban lévő lejtőkön. Ebben a hosszú mezővárosban kis szőlőskertes házak sorakoznak, melyek között „megbújik” egy-egy hatalmas középosztálybeli kúria. Az itt található kiváló szőlőültetvényeket és bortermelő területeket még a Citeaux-i ciszterci apátság szerzetesei telepítették 1098-ban, mely egyébként a világ első ciszterci kolostora.

A szőlőt kézzel szüretelik és az egész fürtöket közvetlenül egy pneumatikus présgépben préselik, majd a bort rozsdamentes acél tartályokban tisztítják. Az alkoholos és a malolaktikus erjedés mind élesztő hozzáadása nélkül történik. Végül a bort tölgyfa hordóban érlelik 14 hónapig.

A Meursault borvidék a legfinomabb fehérborok terroirjának bejárata, középpontjában Côte de Beaune. A Meursault Chardonnay-t a kerekség, a gazdagság és az ásványosság jellemzi. Tiszta és ragyogó aranyszínű, finom ezüstös csillogással. Illatában és ízében mandula, pirított mogyoró, vaj és méz, valamint fehér virágok (galagonya, bodza, páfrány, hárs és verbena) és ásványi anyagok (kovakő) változatos kavalkádja. Testes, gazdag aromavilágú, kiegyensúlyozott, üde és friss fehérbor.

Ajánljuk szárnyas ételek mellé. Remekül harmonizál rákfélékkel, homárral és garnélával, valamint kardhallal és spárgával, de kéksajt és libamáj mellé kortyolva is remekül megállja a helyét.

 

Érdekelhetnek még…

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Kosár
0