Puligny Montrachet MVP 2015

33 500 FtEgyéb információk

Kategóriák: , Címke:


Leírás

Változatos és elegáns: a burgundiai Chardonnay

Adódhatnak olyan alkalmak, amikor nem akarunk gondolkozni azon, hogy milyen bor legyen az asztalon. Amikor valami kiszámíthatóra, megbízhatóra, klasszikusra vágyunk. Burgundia ilyenkor jó választás lehet. A Chardonnay mint fajta is kitűnő választás lehet. És mindez így együtt: a lehető legtökéletesebb!

Burgundia borai emellett csöppet sem unalmasak: a világ egyik leghíresebb borvidékének talajadottságai rendkívül változatosak, egymáshoz közeli területek teljes mértékben különböző borokkal szolgálnak. A régió erőssége is az, hogy leginkább a természeti adottságokra, a dűlőkre épül.

A sokoldalúságot mutatják az itteni fő fehér fajtából, a Chardonnay-ból készülő borok is. A Chardonnay a Pinot noir és a nem túl ismert Gouais blanc nevű szőlőfajta kereszteződéséből jött létre, és a viszonylag jól alkalmazkodó világfajtákhoz tartozik. Ez nemcsak a természeti környezetet, hanem a különböző termesztési módokat is jelenti. (Bár a fagyot nem kedveli, ezért olykor a pincéket is fűtik, hogy jól érezze magát.)

A szőlőfajta változatossága miatt is igazságtalan úgy gondolni a Chardonnay-ra mint unalmas borra, hiszen mindenki megtalálhatja a saját Chardonnay-stílusát. Északon ott van a maga reduktív egyszerűségében is misztikus Chablis, amelyhez egy élet is kevés, hogy valóban kiismerjük. Dél felé haladva a citrusos, zöldalmás karakterből egyre inkább kilépő testesebb, összetettebb stílusok, a Cote’d Or arany nedűi varázsolnak el, amelyek a világ legjobb és (sajnos) legdrágább fehérborait adják.

A csúcsminőségű Chardonnay fahordós érlelése természetes, ez általában 6-9 hónapot jelent. Korábban nem ez volt a jellemző, de manapság már rövidebb ideig tartják hordóban, hogy a karakteres aromái jobban megmutatkozzanak. Ennek másik módja, hogy nagyobb vagy öregebb hordóban érlelik. A Chardonnay kiváló abban, hogy megmutassa a nagy terroir-okat: de kétségtelenül Burgundiában a legelegánsabb, innen származnak a legjobb szerkezetű változatai, melyeket több évtized múltán is nyugodt szívvel nyithatunk ki: nem fog csalódást okozni.

Kóstolta már? Értékelje!
Értékelések

Még nem szóltak hozzá, legyen Ön az első!