Termék Szűrők

Puligny Montrachet MVP 2015

33 500 Ft

Készleten

Termékjellemzők

Kategóriák: ,

Leírás:

Változatos és elegáns: a burgundiai Chardonnay

Adódhatnak olyan alkalmak, amikor nem akarunk gondolkozni azon, hogy milyen bor legyen az asztalon. Amikor valami kiszámíthatóra, megbízhatóra, klasszikusra vágyunk. Burgundia ilyenkor jó választás lehet. A Chardonnay mint fajta is kitűnő választás lehet. És mindez így együtt: a lehető legtökéletesebb!

Burgundia borai emellett csöppet sem unalmasak: a világ egyik leghíresebb borvidékének talajadottságai rendkívül változatosak, egymáshoz közeli területek teljes mértékben különböző borokkal szolgálnak. A régió erőssége is az, hogy leginkább a természeti adottságokra, a dűlőkre épül.

A sokoldalúságot mutatják az itteni fő fehér fajtából, a Chardonnay-ból készülő borok is. A Chardonnay a Pinot noir és a nem túl ismert Gouais blanc nevű szőlőfajta kereszteződéséből jött létre, és a viszonylag jól alkalmazkodó világfajtákhoz tartozik. Ez nemcsak a természeti környezetet, hanem a különböző termesztési módokat is jelenti. (Bár a fagyot nem kedveli, ezért olykor a pincéket is fűtik, hogy jól érezze magát.)

A szőlőfajta változatossága miatt is igazságtalan úgy gondolni a Chardonnay-ra mint unalmas borra, hiszen mindenki megtalálhatja a saját Chardonnay-stílusát. Északon ott van a maga reduktív egyszerűségében is misztikus Chablis, amelyhez egy élet is kevés, hogy valóban kiismerjük. Dél felé haladva a citrusos, zöldalmás karakterből egyre inkább kilépő testesebb, összetettebb stílusok, a Cote’d Or arany nedűi varázsolnak el, amelyek a világ legjobb és (sajnos) legdrágább fehérborait adják.

A csúcsminőségű Chardonnay fahordós érlelése természetes, ez általában 6-9 hónapot jelent. Korábban nem ez volt a jellemző, de manapság már rövidebb ideig tartják hordóban, hogy a karakteres aromái jobban megmutatkozzanak. Ennek másik módja, hogy nagyobb vagy öregebb hordóban érlelik. A Chardonnay kiváló abban, hogy megmutassa a nagy terroir-okat: de kétségtelenül Burgundiában a legelegánsabb, innen származnak a legjobb szerkezetű változatai, melyeket több évtized múltán is nyugodt szívvel nyithatunk ki: nem fog csalódást okozni.

Kóstolta már? Értékelje!
Értékelések

Még nem szóltak hozzá, legyen Ön az első!

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.