Barion Pixel
awc-silver
Újdonság

Susumaniello Rosso IGP Salento 2021

7 671 Ft

8% CashbackMi ez?

Készleten

Termékjellemzők


Leírás

Varvaglione

Susumaniello Rosso 2021

Taranto, Puglia, Olaszország

 

Az olaszországi Varvaglione Pincészet egy négy generációs családi vállalkozás, mely 1921 óta, százegy éve foglalkozik borkészítéssel. Megalapítása óta folyamatosan fejlődik, szem előtt tartva a család számára fontos értékeket. A hagyomány, a tapasztalat és a legkorszerűbb pincetechnika, valamint a bor szerelme az, mely a kiváló minőségű borok készítésének alapját adják.

Taranto provincia Puglia tartományban, Olaszország déli részén, a „csizma sarkában” található. Ez az egyik legnagyobb szőlőterülettel rendelkező régió Olaszországban. Elsősorban vörösbor termelő vidékként tartják számon. A szőlőfajták tekintetében széles skálán mozog a választék, szerencsére egyre inkább a helyi fajtákat részesítik előnyben. A tenger közelsége miatt mediterrán éghajlat uralkodik, gyakori a szélmozgás, amely kifújja a betegségeket a szőlőből. Talaja vörös föld, amely túlnyomórészt agyagos, homokos. Ez a terroir nagyon is kedvező a Susumaniello borszőlőnek, habár barátságtalan fajtaként tartják számon ezt a helyi őshonos fajtát. Ezért nevezik a helyiek susco-nak, ami félénket jelent. Fiatalkorában a szőlő magas terméshozamot biztosít, ám ez az öregedés előrehaladtával drasztikusan lecsökken. A múlt században emiatt még félretették öregkorában, azonban az utóbbi időben újra felértékelődött.

Nehézkes, sok energiát felemésztő művelése miatt olyan csekély tételben készül – mindössze néhány termelő foglalkozik csak vele Olaszországban -, hogy igazi különlegességnek, valódi kuriózumnak számít.

A Varvaglione 2020-as évjáratú Susumanielloja gyönyörű, élénk, mély rubin vörös színben pompázik. 100%-ban susumaniello szőlőből készült, mely IGP besorolású, prémium kategóriás, száraz vörösbort eredményez.

Illatában összetett. Virágok és érett gyümölcsök, főként szilva és ribizli kerül előtérbe, fűszerekkel és finom balzsamecetes jegyekkel. Ízében testes, nagyon intenzív, puha és bársonyos, érett tanninjai dominálnak. Tökéletes egyensúly jellemzi. Jól strukturált, szép eleganciával, érdekes savakkal és hosszú lecsengéssel bír.

Ez a bor egyaránt tökéletesen illik gazdag első és második fogásokhoz, grillezett húsokhoz, paradicsomból és halakból készült ételekhez, tésztafélékhez, érett sajtokhoz.

Fogyasztási hőmérséklet: 12 – 14°C

Alkoholtartalma: 14%

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Kosár
0