Termék Szűrők

Aceto Balsamico di Modena IGP 250ml modenai balzsamecet

Ár:

7 900 Ft

Cashback: 553 Ft Mi ez?

Készleten

Termékjellemzők
Leírás:

Francia tölgyfa hordókban érlelt exkluzív balzsamecet. Igazi kuriózum, mely már küllemével elcsábít. Olaszország szépségeihez illően, elegáns és divatos ruhát öltött. Gazdag, erős illatával, bársonyos, kiegyensúlyozott és legfőképp jellegzetes ízvilágával rabul ejt mindenkit. Az édes és savanyú ízek harmóniája, a szép savak kerek szájérzetet teremtenek.

Ideális dresszing gyümölcs- és zöldsalátákhoz, grillezett zöldségekhez, valamint remek párost alkot fehér húsokkal, friss és félig érlelt sajtokkal. Libamájjal és sorbettel ínycsiklandó ízharmóniát teremt.

Az IGP rövidítés jelentése: indicazione geografica protetta – magyarul oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ).

A modenai rendszerben a balzsamecet korát a kupakok színével jelzik. A fehér színű kupak azt jelenti, hogy az ecet legalább 12 éves. Az extravecchio, nagyon régi megjelöléssel ellátott arany sapka azt mutatja, hogy az ecet 25 évig érlelődött vagy annál is idősebb.

Összetevők: borecet., modenai szőlőmust-koncentrátum (99%).

Szulfitokat tartalmaz.

Savtartalom: 6%

Nettó űrtartalom: 250 ml

 

Tápértékre vonatkozó információk

Tápanyagok                               100 ml termékben:

Energia                                      1420 / 339 kj / kcal

Zsír                                           0 g

amelyből telített zsírsavak           0 g

Szénhidrát                                  80 g

amelyből cukrok                         80 g

Fehérje                                      0 g

Só                                             0,065 g

 

Modenai balzsamecet

A ma ismert balzsamecet ősének előállításáról szóló első írásos dokumentum egy 11. századi benedek-rendi szerzetes, bizonyos Donizione di Canossa nevéhez fűződik. 1046-ban, a Pó-síkságon való utazása során III. Henrik, a Német-Római Birodalom császára, Bonifác, Canossa és Toszkána grófjától, Matilde di Canossa apjától kapott egy ritkaságot, melyet “nagyon tökéletes ecet”-ként emlegettek. A modenai balzsamecet ekkortájt olyan ritkaságnak számított, hogy többet ért az aranynál is. Lucrezia Borgia verset is íratott hozzá udvari költőjével. A savanyú borecet és az édes sapa (ma saba) keverékét Ludovico Ariosto “fekete ecetnek” nevezte. “Illata felgerjeszti a vágyakat.” Nem véletlen, hogy a híres méregkeverőnő hat gyermeket szült férjének, a modenai és ferrarai hercegnek, I. Alfonz d’Estenek. Ő alapított elsőként ecetmanufaktúrát. A „balzsam” szó azonban hosszú ideig nem került az ecettel együtt említésre. A kifejezés csak a 19. század elején bukkant fel először. A balzsamecet újkori története Itália egyesítésének korában kezdődött. 1862-ben ugyanis Francesco Aggazzotti ügyvéd volt az, aki egy barátjának írt levelében részletesen leírta az Aceto Balsamico di Modena készítését a szőlő fajtájától, szüretelésétől az érlelésig. Ez a levél képezi a mai gyártás „kézikönyvét”. Ma is alig 100 termelő akad, aki az Aceto Balsamico di Modena készítésének szigorú szabályokkal körülbástyázott hagyományát őrzi. Ők azok, akik alig néhány ezer regisztrált, nyilvántartásba vett hordóban, igazi modenai balzsamecetet érlelnek. Kizárólag olyan szőlőfajták használhatóak fel az ecetkésztéshez, amelyek a Modena környéki szőlőskertekben hagyományosan is előfordulnak. Az igazi balzsamecet készítése során a lépéseket nagyon precízen kell követni, úgy, ahogy az eredetvédelmi leírásban is szerepel. A szőlő préselése és a kinyert must főzése többnyire egyidőben történik. A mustot közvetlen lángon, nyitott edényben lassan, a hőmérsékletre (max. 90°C) ügyelve, főzik mindaddig, amíg a térfogata a felére nem csökken. 100 kg szőlőből lesz 70 liter must, abból 35 liter sűrítmény. A saba-t (sötétbrna must) fahordókba töltik, és öreg borecettel beoltják, hogy meginduljon az erjedés. A finomodó-nemesedő ecetet egyre kisebb és kisebb hordókba fejtik. A tetőterekben végzett érlelés hagyományos része a batteria, vagyis a „hordósor”, ami legkevesebb 5, de általában, 8-9 hordóból áll és minden termelő számára nagy érték. A batteria a család dicsőségének és ősi múltjának is a szimbóluma. Az eredetvédett modenai balzsamecetet legalább 12 vagy 25 évig érlelik. A végeredmény: 100 liter sűrített mustból kb. 10 liter balzsamecet.

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.

Kosár
0