Rozé borok

3 találat


Rozé borok – Ismerd meg őket!

Ha a szüretelés után a kékszőlőt csak nagyon rövid ideig hagyják ázni préselés előtt, akkor a héjból nem áznak ki olyan erősen az íz- és színanyagok. Ekkor világosabb, rózsaszínes rozé borok készülnek. Ha 1-2 nappal tovább ázik a szőlő, akkor siller bor készül. A siller bor a rozé és a vörösbor között helyezkedik el a szín és íz tekintetében.

Hogyan készül?

Siller bort viszonylag ritkán készítenek, bár a modern gasztronómiában egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A siller borokban – a hosszabb áztatás miatt – jobban előtérbe kerülnek a fanyarabb, vörösboros jegyek. Magyarországon ugyan nem jellemző, de vannak olyan országok, ahol divat a fehérborok és a vörösborok elegyítéséből rozét készíteni. A leghíresebb ezek közül Champagne régiója. Itt a híres rozé champagne készítésekor a rövid ideig tartó áztatás gyakorlata mellett megengedett az is, hogy a főként fehér színű alapborokhoz egy kevés vörösbornak elkészített pinot noirt vagy pinot meunier-t adjanak.

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.