Vörösborok

Összesen 20 találat

Vörösborainkról

Vörösborok vörösborszőlő (kékszőlő) fajtákból készülnek, amely fajták rendkívüli változatosságot mutatnak. A vörösbor ízét, jellegét a szőlőfajta és annak az adott évben elért minősége határozza meg, ezenkívül a tárolási és készítési módoknak is nagy szerepe van a vörösbor ízének kialakulásában.

Hogyan készül?

A vörösborok esetében világfajtának számít a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, a Merlot vagy a Pinot Noir. A Cabernet Sauvignon talán a legdivatosabb világfajta, eredendően Franciaországból származik, a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc kereszteződéséből jött létre. Általában nagy extrakt- és csersav tartalmú bort ad, könnyen beazonosítható ízvilággal rendelkezik. Mind a Cabernet Sauvignon, mind a Cabernet Franc gazdag tanninban, boruk sötét és sűrű. Jó évjáratokban hosszú érlelési idő szükséges ahhoz, hogy igazán megmutassák magukat. A Cabernet Franc illata nem olyan erőteljesen fűszeres, mint a Cabernet Sauvignon-é, de a megfelelő évjáratban kiváló ízmélységet érhet el.