Barion Pixel

Gin

A gin kifejezés a boróka növényre használt francia geniévre vagy a holland jenever szóra vezethető vissza, amely borókát jelent. A holland jenever-t a gin elődjének tartják, melyet legalább részben árpából készítették, és sokszor fahordóban érlelték, így karakterében jobban hasonlított a whiskyre.

A gin mint italkategória kevésbé szabályozott, mint például a whisky. Jellemzően gabonapárlat az alapja, de lehet akár gyümölcspárlat is, amelyet borókabogyóval és/vagy más fűszerekkel ízesítenek, és minimum 37,5% alkoholfokon (az USA-ban legalább 40%) palackozzák.

A jó minőségű gin készítésekor a (96%-os) szeszt együtt párolják a növényekkel (vagy beáztatják, vagy közvetlenül a forrásban lévő szesz fölé lógatják), amelyhez aztán további ízesítőket, édesítőt és színezéket is adhatnak (természetes és mesterséges egyaránt). A kevert (compound) gin előállításakor nem desztillálják az ízesítőket az alkohollal, és jellemzően mesterséges aromákat adnak hozzá.

A London Dry Gin előállításakor csak természetes ízesítőket használhatnak (citrus mindig van benne), amelyet az alkohollal együtt kell lepárolni, a desztilláció után pedig csak jó minőségű plusz szeszt adhatnak hozzá, valamint kis mennyiségű édesítőt. A név a stílusra utal, nem a városra. A Plymouth Gin szintén betartja a London Gin készítési szabályait, esetében azonban a név helymeghatározás is, az Old Tom Gin esetében pedig több édesítőt használnak, így nem jellemző rá az a harsány frissesség, mint a London Ginekre. A Dutch Gin típus Hollandiában, Belgiumban és Németországban van elterjedve, és akár érlelhetik is. Az USA-ban manapság elterjedt új, főleg mikro lepárlókban készülő ginek (New Western Gin) is lassan külön kategóriát jelentenek: friss, tiszta karakterük általában a London Dry Ginhez hasonlítható. A Navy Strength ginek az alkoholfokra utalnak: 57% (pontosabban 57,15%) alkoholfoktól vették át, ugyanis régen a Brit Haditengerészetnél (Navy) a gineket, manapság pedig több gyártó is ezen alkoholfokon ad ki gint.

Ízesítés szerint beszélhetünk még Sloe (kökény), Damson (damson szilva), Fruit Cup (gin nyári gyümölcsökkel, teával, likőrrel, fűszerekkel ízesítve, pl. Pimm’s No. 1), Elderflower (bodza), Raspberry(málna), Saffron (sáfrány) ízesítésű ginekről. Persze ma már – az újkori gin reneszánsz kellős közepén – egészen változatos növényeket használnak fel a megsokasodott gyártók annak érdekében, hogy ginjük jól megkülönböztethető, egyedi ízhatással bírjon.

Ma már a gin az egyik legnépszerűbb koktélalapanyag, a jó minőségű ginek pedig önállóan fogyasztva is nagy élvezeti értékkel bírnak. Sőt, ma már külön szertartás is kialakult a ginek és a hozzá illő minőségi tonikokhoz kapcsolódóan. Ennek során a pohárba (jellemzően nagy, öblös copa vagy cabernet alakú pohárba) kitöltve tovább ízesítik hozzá illő fűszerekkel és gyümölccsel. Hagyományosan elterjedt a hosszú highball pohár is. Magyarországon a legismertebb a gin és a tonik keveréke, azaz a gin-tonik, melyet egykoron a malária elleni megelőzésként fogyasztottak.

3 találat

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

1