A fehérborok jellemzőiről átfogóan

A fehérborok jellemzőiről átfogóan

2017. 09. 21.

A fehérborok jellemzőiről átfogóan

A fehérborok fehér szőlőből készülnek, amelyek rendkívüli változatosságot mutatnak a színük, illatuk, aromáik, ízük szerint. Web áruházunkban származási hely szerint magyar fehérborok, francia fehérborok, olasz fehérborok, spanyol fehérborok és új-zélandi fehérborok találhatóak. Szőlőfajták szerint fehérboraink szortimentjének alapját többek között (Rajnai) Rizling, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier, Furmint és különféle házasítások, cuveé-k képezik.

fehérborok

A fehérborok fajtái

A németországi eredetű (rajnai) rizling a világ egyik legelterjedtebb fajtája. Bora általában kemény, de finom savú, nagy extrakttartalmú, gazdag illat- és zamatanyagú. Könnyű, savasabb tételek és testes csemegeborok is készülnek belőle.
A Pinot Gris vagy szürkebarát fehérborszőlő fajta a burgundiai pinot család egyik tagja a Pinot Blanc és a Pinot Noir mellett. A Pinot Grigio a Pinot Gris fajta egy elkészítési stílusa: világos színű, könnyed, savas fehérbor.
A hazai palettán rendkívül népszerű Irsai Olivér hibrid szőlőfajta, illatos, jó ivású fehérborokat ad, a nyári évszak kedvelt itala.

A Chardonnay burgundiai fajta, és változatossága, alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy egymástól teljes mértékben különböző fehérborok szülessenek belőle. A nagy népszerűség okán sokan támadják is, mert egy időben elárasztották vele a piacot, így a chardonnay unalmassá, bármikor bárhol elérhetővé vált. Azért ne felejtsük el, hogy belőle készül a híres francia Chablis, ne utasítsuk el, ha megkínálnak vele.

fehérborok

A Pinot Blanc (Fehér burgundi) szintén burgundiai fajta, Franciaország kedvelt fajtája, de egyre többen a hívei közé tartoznak Közép-Európában is.

A Sauvignon Blanc szintén francia eredetű; jellegzetes illata és íze miatt manapság sikerfajtának mondható. A reduktív, vagyis acéltartályos erjesztés és érlelés megfelelő számára, a hordós érlelés nem az ő kenyere. A magas mésztartalmú, hűvösebb területeken növő Sauvignon Blanc adja a legszebb tételeket.
A Viognier fehérborszőlő fajta jellegzetes őszi- és kajszibarackos illatvilággal csábít fogyasztásra. A Tramini (Gewürztramini) magas alkoholtartalmú, sokszor olajos bort adó fehérborszőlő fajta.
Tipikusan magyar fehérborszőlő fajta a furmint, mely szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőségű bort adhat. A híres aszú borok alapját is furmint képezi.

fehérborok

Ünnepelje a kellemes nyári estéket könnyed fehérboraink társaságában! Termékeinket megrendelheti egyenként is, valamint válogatásként is, melynek esetben ingyenes kiszállítást tudunk biztosítani! Webshopunkban megtalálja kínálatunkat!

Címkék: , ,

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.