Blog Archives - BorsuttogóBorsuttogó

Blog

Ünnepi menü borsorral – Mi kerüljön az asztalra karácsonykor?

Mi kerüljön az asztalra az ünnepekkor? Nemzetek különlegességeit gyűjtöttük össze! A finom ételeket természetesen a hozzájuk illő borral párosítottuk a tökéletes ünnepi menü összeállításához. Szeretne a megszokott töltött káposzta – halászlé – sültek mellett idén valami különleges menüvel készülni szeretteinek? Inspirálódjon már kipróbált és nagyon népszerű fogásokból! Báránylapocka & Casa de la Vega 2017 – […]

Húsvéti borok és ételek- A tökéletes tavaszi menü

A tavasz beköszöntével végre ismét szívesen tervezünk outdoor programokat: kerti grillezés, tóparti pihenés és természetesen jön a hosszú hétvége, így előtérbe kerülnek a húsvéti borok és a velük harmonizáló ételek. Húsvéti borok és ételek blogunkban összegyűjtöttük a legnépszerűbb fogásokat, és természetesen a döntést a tökéletes italpárosításokkal is segítjük! Előtérben a könnyed, frissítő borok, találja meg […]

Street Food és bor – Mit igyunk a kedvenceink mellé?

Összegyűjtöttük kedvenc street food és bor párosításainkat! Ha egy jó hamburgerre vagy épp gyrosra gondolunk, szinte mindig sört iszunk mellé. De tudta, hogy a kedvenc street food ételei mellé nem is választhatna jobb kísérőt bizonyos borfajtáknál? Tesztelve és garantált függőséget okozva! 😉 Angus burger és Casa de la Vega 2017 A kiváló minőségű húsból készült […]

cava

Cava – Mi az és miért szeretjük?

Ha kóstolt már spanyol borokat, biztosan tudja, hogyan lehet a legjobban jellemezni őket: izgalmasak és karakteresek. Ugyanez igaz a különleges spanyol pezsgőre is, kiegészítve azzal, hogy csúcsminőségű, friss és nagyon emlékezetes italról van szó. Ez a Cava. Miben különbözik a Cava a pezsgőtől? Milyen ételek mellé érdemes fogyasztani? Melyik Cavákat mikor érdemes megkóstolni? Blogunkból mindent […]

Primitivo bor – Puglia ékköve

Karakteres, fűszeres és igazi nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Az ízig-vérig olasz borfajta, a Primitivo egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a borkedvelők körében. De ahány Primitivo, annyiféle élmény… Ideje elmerülni benne! Ismerje meg Primitivo bor kínálatunkat! A Borsuttogó a hazai piac kiemelkedő képviselője a minőségi olasz borok, így a primitivo terén is. Primitivo szőlőfajta – primitivo […]

Különdíjat nyertünk Az Év Honlapja megmérettetésen

A nevezéskor elsősorban nem versenyként gondoltunk erre a lehetőségre, hiszen nem más színvonalas oldalakkal kívántunk vetélkedni, hanem saját magunkkal – Szerettük volna, ha egyedülállóságunkat és azokat az értékeket, melyeket képviselünk, a honlapunk is legalább annyira ki tudja fejezni, mint a személyes bemutatkozás. Beérett a munkánk gyümölcse! 😊🍷 Rengeteg ötletünk van a jövőre nézve is, és […]

James Suckling – borszakírás a legjavából

James Suckling – borszakírás a legjavából James Suckling – A borkritikusi pálya egyik legbefolyásosabb alakja. Bár neve kétségkívül a minőségi italok értékelésén keresztül vált ismertté, nemzetközileg az egyik legtapasztaltabb  és elismertebb szivarkritikus is. Suckling különleges módon került ismertségbe a borokkal – a piacvezető amerikai Wine Spectator bormagazinnál kezdte pályafutását az újságírói szak elvégzése után, majd […]

borvalogatasok

Borválogatás

Borválogatás – Exkluzív italcsomagok széles választékban Ismerje meg prémium minőségű borválogatásainkat és találja meg kedvenceit italcsomagjaink között! Borválogatásainkat úgy állítottuk össze, hogy a lehető legszélesebb kínálatot lefedjék csomagjaink, amelyek nemcsak ajándékba, de egy-egy baráti összejövetelre vagy éppen jeles alkalomra is kiváló választást jelenthetnek. Önnek csak ki kell választania a számára legmegfelelőbb csomagot, amely most ingyenes […]

Ünnepi menü és borok – Milyen bort igyunk Karácsonykor?

Ünnepi menü és borok – Milyen bort igyunk Karácsonykor? Ma már nem úri huncutság az ünnepi menühöz kiváló italokat felvonultatni: a borokat egyre többen tudatosan választják. Karácsonykor aztán tényleg kedvünkre válogathatunk, hiszen az ünnepi ételek is sokfélék. Érdemes időt szánni annak kigondolására, hogy mit mivel párosítunk, mert a megfelelő bor fokozza az ételek okozta íz […]

Sofőrszolgálatok Budapesten

Sofőrszolgálatok Budapesten – Felesleges kockáztatni Manapság már nem csak a taxira és a tömegközlekedésre hagyatkozhat, aki alkoholt fogyaszt. A sofőrszolgálatoknak köszönhetően akár saját kocsival is megoldható a közlekedés a görbe estéken! Induló cikksorozatunk első részében a fővárosi pótsofőrök piacát térképezzük fel. Ismerje meg a sofőrszolgálatokkal kapcsolatos legfontosabb információkat cikkünkből és legyen Ön is a felelősségteljes […]

A bor savtartalma – avagy miért kell a sav a borba?

A bor savtartalma – avagy miért kell a sav a borba? A bor vázát (gerincét) a savak adják, ehhez társul az alkohol, és vörösbor esetén a tannin. A savtartalom a bor kiegyensúlyozottságában játszik nagy szerepet. A bor legfontosabb savai: a borkősav, az almasav, a citromsav, a tejsav, a borostyánkősav és az ecetsav. Vannak savak, amelyek […]

Hogyan készül a cognac?

A cognac készítése A párlatok készítése többféleképpen történhet. Ha a szőlőből a préselés után nyert törkölyt vesszük alapul, akkor törkölypálinkát, grappát stb. kapunk. Ha viszont maga a bor a párlat alapja, akkor borpárlatot, vagyis brandy-t nyerünk. A borpárlatok királynője pedig nem más mint a konyak (cognac). A konyak (cognac) alapjául szolgáló fehér szőlő Franciaország Cognac vidékén terem, ha a borpárlat máshol készült, akkor már nem lehet cognac-nak […]

Sajt és bor összhangban – A legjobb párosítások

Sajt és bor – Mit mivel érdemes fogyasztani? A legnagyobb bortermelő országok általában sajtkészítésben is kiemelkedőek, nem véletlenül. A sajt és a bor párosításának hagyománya, illetve szabályai elsősorban Franciaországból indulnak. Ezektől persze el lehet térni, de kezdőként érdemes néhány alapelvet betartani, amikor összeeresztjük a borokat a sajtokkal. Cikkünkben mutatunk pár példát, amely segíthet a tökéletes párosítás […]

Borkorcsolyák – avagy mitől csúszik a bor?

Borkorcsolyák – avagy mitől csúszik a bor? A borkorcsolyák helyesen megválasztott ételeinek köszönhetően jobban kiemelhetővé és elkülöníthetővé válik a különböző borok ízvilága. A hivatalos borkóstolókon a borguruk azonban legfeljebb egy kis kenyeret, és néhány korty szénsavmentes vizet fogyasztanak az egyes tételek között. Ezek semlegesítik az ízeket, így a különböző borok íz világa még csak véletlenül […]

Rozéborok – Mit érdemes tudni róluk?

Rozéborok – Mit érdemes tudni róluk? A rozéborok sokak kedvencei közé tartoznak, különleges, gyümölcsös, üde ízviláguknak köszönhetően. Fontos azonban szót ejteni arról, hogyan készülnek a rozéborok: Ha a szüretelés után a kékszőlőt csak nagyon rövid ideig hagyják ázni préselés előtt, akkor a héjból nem áznak ki olyan erősen az íz- és színanyagok. Ekkor világosabb, rózsaszínes […]

A Desszertborok titka

A Desszertborok titka Desszertborok vagy édes borok többféleképpen készülhetnek. Az édes borok készítésének egyik módja, hogy a szőlőt késleltetve szüretelik, ilyenkor a szőlőszem szinte mazsolává töppedt már a tőkén. Dél-Nyugat Franciaországban szinte minden évben készítenek desszertborokat, ilyen a Sauternes, de Németország spatlese és auslese elnevezésű borai is ide sorolhatók. Ilyenkor tehát a borok magas cukortartalmát […]

A fehérborok jellemzőiről átfogóan

A fehérborok jellemzőiről átfogóan A fehérborok fehér szőlőből készülnek, amelyek rendkívüli változatosságot mutatnak a színük, illatuk, aromáik, ízük szerint. Web áruházunkban származási hely szerint magyar fehérborok, francia fehérborok, olasz fehérborok, spanyol fehérborok és új-zélandi fehérborok találhatóak. Szőlőfajták szerint fehérboraink szortimentjének alapját többek között (Rajnai) Rizling, Pinot Gris, Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier, Furmint és […]

Vörösborok – Az ízek szerelmeseinek

Vörösborok – Az ízek szerelmeseinek Vörösborok vörösborszőlő (kékszőlő) fajtákból készülnek, amely fajták rendkívüli változatosságot mutatnak. A vörösbor ízét, jellegét a szőlőfajta és annak az adott évben elért minősége határozza meg, ezenkívül a tárolási és készítési módoknak is nagy szerepe van a vörösbor ízének kialakulásában. A vörösborok esetében világfajtának számít a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, a […]

Borok Ausztriából

Borok Ausztriából Azt mondják, a Weinviertelben 3000 éve termelnek szőlőt. A borok Ausztriából – vagyis Ausztria legnagyobb területű borrégiójából – világszerte ismertek. Weinviertelben készíti a Fritz borászat a régió adottságaihoz igazodó, a területre jellemző íz világot megmutató borait. A bor minősége a szőlőben dől el – vallják -, és ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek az […]

Robert Parker – borkritika mesterfokon

Robert Parker – borkritika mesterfokon Robert Parker – Egy befolyásos értékelési rendszer megalkotója, pontszámai a nemzetközi borkereskedelem aranystandardjai. Amikor számunkra ismeretlen pincészet ismeretlen borát vesszük a kezünkbe, felmerül a kérdés: mi alapján válasszunk? Ilyen esetben segítségünkre lehet valamelyik borpontozásos rendszer, amely – bár erősen szubjektív, mégis adhat némi támpontot a választáshoz. Ha pontozás alapján választunk […]

Luca Maroni borpontozási rendszere

Luca Maroni borpontozási rendszere   A világ egyik legismertebb borértékelője – Luca Maroni Az olasz borszakértő Maroni kb. 123 ezer féle bor kóstolásán van már túl. Amellett hogy elismert borszakíró, azt kutatja, hogy miként lehet a legjobban és egyben legobjektívebben leírni, jellemezni egy bort. Luca Maroni bormeghatározása a következő szempontok alapján történik: Harmónia: egy bor […]

Olaszrizling

Olaszrizling – minden, amit tudni érdemes róla Olaszrizling – egy különleges,  legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Tokaj-Hegyalja kivételével az ország összes borvidékén megtaláljuk, ezért a belőle készülő bor rendkívül sokoldalú. A legnagyobb ültetvények a badacsonyi, balatonfüred-csopaki és a Balaton-felvidéki területeken találhatók. Az olaszrizling kedveli a vulkanikus talajokat, ilyenkor a bora ásványos, üde savkészletű és könnyed […]

Hírlevél Feliratkozás