Luca Maroni borpontozási rendszere

Luca Maroni borpontozási rendszere

2017. 04. 08.

Luca Maroni borpontozási rendszere

 

A világ egyik legismertebb borértékelője – Luca Maroni


Az olasz borszakértő Maroni kb. 123 ezer féle bor kóstolásán van már túl. Amellett hogy elismert borszakíró, azt kutatja, hogy miként lehet a legjobban és egyben legobjektívebben leírni, jellemezni egy bort. Luca Maroni bormeghatározása a következő szempontok alapján történik:

  • Harmónia: egy bor akkor egységes, ha szín- és aroma gazdag, és egy ennek megfelelő testesség mutatkozik meg benne.
  • Kiegyensúlyozottság: Luca Maroni szerint egy bor akkor van egyensúlyban, ha a tanninok, a savak, a gyümölcsösség kiegyensúlyozottan jelentkezik a borban.
  • Integritás: A bor hűen visszaadja a fajtajellegzetességeket.

 

luca maroni

Egy bor minőségét szerinte ennek a három jellemzőnek az egységessége határozza meg.  Luca Maroni pontozási rendszere egy 99 pontos sémát követ, ebben tehát eltér a Robert Parker féle 100 pontos rendszertől. Maroni rendszerében egy 70 pontos bor többnyire „jó” megnevezést kap, 80 ponttól „nagyon jó” a minősítése, 90 ponttól pedig „kimagasló” borról beszélhetünk.

Luca Maroni egy független borértékelő rendszert hozott létre, melynek létét sokan vitatják. Elképzelése az, hogy a bor élvezeti értéke a test, a kiegyensúlyozottság és a gyümölcsösséget megmutató tiszta aromák összességéből adódik. Luca Maroni pontozása egy sajátos rendszer, és a borszakértők és borkedvelők számára egy Maroni-féle értékelés olykor meglepetést is okozhat.  A Luca Maroni féle olaszul elérhető „Guida”, vagyis borkalauz 10 ezer borleírást és kb. 1500 szőlőbirtok bemutatását tartalmazza. A borok a Maroni rangsor szerint kapnak helyet a könyvben, csak úgy, mint a bortermelők. A kalauzban Maroni felfedi, hogy a kóstolásnál a borok gyümölcsösségére koncentrált, amely véleménye szerint boriváskor a legnagyobb élvezetet jelenti. Pontozási képlete a következő:

A maximális 99 pont, amelyet kaphat egy bor, a fent említett három fő jellemző alapján tevődik össze: vagyis testesség, kiegyensúlyozottság, valamint a gyümölcsök tiszta aromáinak megjelenése. Amelyik bor eléri a 70 pontot, vagy annál többet, azt gondolkozás nélkül megvehetjük, csalódást nem fog okozni. A 76 pont fölötti borok a legjobb olasz borok minősítésével kerülnek be a Maroni-féle évkönyvbe. Azok a borokban, amelyek 84 vagy annál magasabb pontszámot érnek el, rendkívüli gyümölcsösség mutatkozik meg, és különleges élményt nyújtanak fogyasztóik számára. Az ilyen pontszámmal rendelkező borokat nevezi Maroni a legnagyobb élvezeti értékű boroknak.


Minden alkalomra tökéletes bor

luca maroni

Különleges borválogatásaink összeállításában az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy mind egymással, mind külön-külön megállják a helyüket akár egy finom vacsora mellé, vagy csak egy könnyed esti lazításhoz. Válogasson kedvére prémium borválogatásainkból, ha pedig kérdése lenne, keressen minket bizalommal, segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb összeállítást!

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.