Robert Parker – borkritika mesterfokon

Robert Parker - borkritika mesterfokon

2017. 05. 08.

Robert Parker – borkritika mesterfokon

Robert Parker – Egy befolyásos értékelési rendszer megalkotója, pontszámai a nemzetközi borkereskedelem aranystandardjai. Amikor számunkra ismeretlen pincészet ismeretlen borát vesszük a kezünkbe, felmerül a kérdés: mi alapján válasszunk? Ilyen esetben segítségünkre lehet valamelyik borpontozásos rendszer, amely – bár erősen szubjektív, mégis adhat némi támpontot a választáshoz. Ha pontozás alapján választunk bort, olyan nagyon nem nyúlhatunk mellé, mert az ízlések ugyan különbözőek, mégis vannak bizonyos objektív tulajdonságok, amelyek alapján leírhatunk egy bort.

A borok pontozása első hallásra talán furcsának is tűnhet, hiszen borok esetén is mintegy műalkotásokról beszélhetünk, és olyat sem hallottunk még, hogy Háború és béke 94 pont, Bűn és bűnhődés 89. Mégis, a boroknál kialakult ez a szokás, és ma már a világban számos borpontozásos rendszer létezik, amellyel a borok minőségét, nagyságát fejezik ki. A boros palackokon feltüntetett pontszámok az adott bornak kiváló reklámot csinálnak, hiszen a borkedvelők körében sokan fontosnak tartják ezeket a minősítéseket. Sok esetben valóban megkönnyítik a választást.

robert parker

A leglegleg – Robert Parker


A pontozások királya, mondhatni élet és halál ura ebben a témában az amerikai Robert Parker, aki hatalmas befolyással van a világ borpiacára. Talán nincs is még egy iparág, ahol ennyire központosítva lenne egy minősítési rendszer. A Robert Parker által kitalált és alkalmazott 100 pontos rendszer 50-nél kezdődik, ez alatti pontszám esetén a bor elfogadhatatlannak minősül. Ebben a rendszerben a 60 és 69 közötti pontszámot kapó borok átlagon alulinak számítanak, vagyis ne örüljünk túlságosan, ha ilyen pontszámú bor akad a kezünkbe! A 70 és 79 közötti pontszám átlagosnak minősül, a 80-89 pont pedig átlagon felülinek számít. Igazán elkezdhetünk örülni, ha egy palackon 90 és 95 közötti pontszámot találunk, ha pedig efölötti a pontszám… Nos, akkor azt a bort egy hétfő délután azért ne nyissuk ki, inkább kérdezzünk meg egy hozzáértőt, hogy mit kezdjünk vele, mert jó befektetés is lehet!

Nézzük pontosabban!

96-100:

Különleges bor, kiteljesedett, összetett, kiválóan tükrözi a fajta jellegzetességeit.

90-95:

Kiváló bor, komplex, különleges karaktere van. Fogyasztása nagy élményt jelent.

80-89:

Valamivel az átlag fölött, egészen a nagyon jóig. Eltérő fokban mutathat finom ízeket, karaktere is lehet, hibái nem szembetűnőek.

70-79:

Átlagos bor, nem kiemelkedő, de jól elkészített. Lényegében egyszerű, fogyasztható bor.

60-69:

Átlag alatti, észrevehető borhibákat tartalmaz, mint túlzott sav- vagy/és tannintartalom, nincs jellegzetes íze, vagy hibás ízzel, aromával rendelkezik.

50-59:

Elfogadhatatlannak minősített bor.

robert parker

A borbírálat a 100-as pontrendszerben a borkóstolás alapjai szerint történik, vagyis a látás-szaglás-ízlelés hármasa mentén. A pontozásnál tehát 50-ről indulnak, a látványért, vagyis a bor színéért és állagáért 5 pont járhat, az aroma 15 pontot adhat ehhez hozzá, míg az íz és lecsengés 20 pontot érhet. Ehhez jöhet hozzá az a 10 pont, amely az összhatást és a borban levő potenciált veszi figyelembe.

Robert Parker szerint egyébként a bor értékét kizárólag a palack tartalma határozhatja meg, vagyis nem az számít az értékelésnél, hogy a bor mennyire drága, mennyire számít ritkaságnak, vagy mennyire kedveli a borászt az értékelő. Persze sokan bírálják Parker pontozás rendszerét, mondván, hogy a bort nem lehet objektíven értékelni; és vannak, akik azt tartják, hogy a bort lehetetlen önmagában vizsgálni, mert sok egyéb körülmény is értékkel ruházhatja fel: pl. a régió és a terroir ismerete, a hagyományai, a borász személyisége. Robert Parker mégis megpróbálkozik ezzel, és sikere vitathatatlan. Érdeme a világban bekövetkezett minőségi forradalomban megkérdőjelezhetetlen, hiszen olyan borokat pontozott le, amelyek addig csak a nevükből éltek, és – állítása szerint -, ihatatlan boraikkal becsapták a fogyasztókat.

Segítünk eligazodni a minőségi borok világában! Kínálatunkban megismerheti a prémium italok legjellegzetesebb vonásait, hogy honnan származik és milyen ételekhez ajánljuk. Akár egy gazdag, telt vörösborra vágyik, vagy épp egy könnyedebb fehérborra, esetleg egy kellemes rozéra, széles termékválasztékunkban biztos megtalálja a tökéletes bort bármilyen alkalomra.

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.