Hogyan készül a cognac?

Hogyan készül a cognac?

2017. 07. 11.

A cognac készítése

párlatok készítése többféleképpen történhet. Ha a szőlőből a préselés után nyert törkölyt vesszük alapul, akkor törkölypálinkátgrappát stb. kapunk. Ha viszont maga a bor a párlat alapja, akkor borpárlatot, vagyis brandy-t nyerünk. A borpárlatok királynője pedig nem más mint a konyak (cognac).

konyak (cognac) alapjául szolgáló fehér szőlő Franciaország Cognac vidékén terem, ha a borpárlat máshol készült, akkor már nem lehet cognac-nak nevezni. Ez a szőlő lehet Ugni blancFolle blanche vagy Colombard fajta. A szőlőt októberben szüretelik, és egy alacsony alkohol- ugyanakkor magas savtartalmú bor előállítására törekszenek. (A savra azért van szükség, hogy stabilizálja a bort, az alacsony alkoholszint pedig elegánsabb ital előállítását teszi lehetővé.)

Lepárlás

A lepárlás során a bor különböző alkotórészei más- és más hőmérsékleten forrnak fel, és párolognak el. A folyamat során a vizet az alkoholtól különválasztják, s ezzel a legkülönfélébb párlatok előállítása valósulhat meg. Párolhatják a bort egyszer, kétszer vagy háromszor is: így lehet belőle whiskey vagy akár vodka is. A cognac esetében a kétszeri forralást alkalmazzák. Az első lepárlás során keletkezett italt Cognac-ban “brouillis”-nek hívják, ez kb. harmada az eredeti mennyiségnek, és majdnem 30 fokos alkoholtartalma van. A második lepárlás eredménye az “eau-de-vie”.  Ennek is csökken a térfogata – kb. kétharmaddal, és már 70 százalékos alkohollal rendelkezik.

A második lepárlási folyamat során keletkező párlatot három részre különítik el. Az első a fej (70% alk.), a második a szív (60-70% alk.), a harmadik a farok (60% alatti alkohol). A “fejet” és a “farkat” újra lepárolják, a60-70% alkoholtartalmúszívet” hordókba töltik és érlelik. Az érlelésnek az előírások szerint április 1-től el kell indulnia.

konyak

Tölgyfahordós érlelés

Az érlelés 350-400 literes tölgyfahordókban történik, kötelezően két évig pihennek itt a párlatok, csak ezután hívhatjuk cognac-nak őket. Vannak persze ennél jóval hosszabb ideig érlelődő cognac-ok is: egy-egy tétel akár évtizedekig is hordóban maradhat.

Érdekesség: a hordókban levő konyak is folyamatosan párolog, évi kb. 3-4%-ot, ezt hívják “az angyalok részének”. Ez a “pazarlás” elengedhetetlen a kiváló minőség elérése érdekében.

A cognac házasítása

A palackokba kerülő konyak soha nem egy évjárat terméséből készül. Minden tétel más és más: különböző hordók tartalmát házasítják, ehhez nagyon nagy szaktudás kell! Ha egy palackon évjárat szerepel, az a legfiatalabb alkotóelemre utal.

A palackozás előtt még tisztított vizet adnak a párlathoz, mert a hordóban még a folyamatos párolgás ellenére is túl magas az alkoholtartalom (van, ahol egy erősen higított konyakot adnak hozzá). A cél az, hogy a cognac 40 % alkoholtartalmú legyen, mire palackba kerül.

Címkén megjelenő feliratok:

VS: very special – legalább két éves érlelés

VSOP: very special old pale – legalább négy éves érlelés

XO: extra old (Napoleon) – hat év érlelés

konyak

Szavazzon bizalmat a borpárlatok egyik legnemesebb változatának, és kóstolja meg minőségi cognacjainkat! Webshopunkban jelenleg 2 féle párlat közül választhat. Godet Cognac Cuvée italunk remek összetevője lehet koktéloknak és long drinkeknek, de természetesen önmagában is kiváló! Ha Ön nemcsak a minőségre törekszik, de a különlegességeket is kedveli, válassza Godet Antartica Cognacunkat! Ez a nem mindennapi, tiszta átlátszó cognac kizárólag Folle Blanche szőlőfajtából készül, melyet 7 éven át tölgyfahordóban érlelnek. Egyedülálló megjelenés, maradandó élmény – tegyen egy próbát Ön is valamelyik minőségi párlatunkkal!

 

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.