Rozéborok – Mit érdemes tudni róluk?

Rozéborok - Mit érdemes tudni róluk?

2017. 09. 21.

Rozéborok – Mit érdemes tudni róluk?

A rozéborok sokak kedvencei közé tartoznak, különleges, gyümölcsös, üde ízviláguknak köszönhetően. Fontos azonban szót ejteni arról, hogyan készülnek a rozéborok: Ha a szüretelés után a kékszőlőt csak nagyon rövid ideig hagyják ázni préselés előtt, akkor a héjból nem áznak ki olyan erősen az íz- és színanyagok. Ekkor világosabb, rózsaszínes rozé borok készülnek. Ha 1-2 nappal tovább ázik a szőlő, akkor siller bor készül, ez a rozé és a vörösbor között helyezkedik el a szín és íz tekintetében. Siller bort viszonylag ritkán készítenek, bár a modern gasztronómiában egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A siller borokban – a hosszabb áztatás miatt – jobban előtérbe kerülnek a fanyarabb, vörösboros jegyek. Magyarországon ugyan nem jellemző, de vannak olyan országok, ahol divat a fehérborok és a vörösborok elegyítéséből rozét készíteni. A leghíresebb ezek közül Champagne régiója, ahol a híres rozé champagne készítésekor a rövid ideig tartó áztatás gyakorlata mellett megengedett az is, hogy a főként fehér színű alapborokhoz egy kevés vörösbornak elkészített pinot noirt vagy pinot meunier-t adjanak.

rozéborok-1

Rozé készítésekor egyébként két iskolát szoktak emlegetni. Az egyik, amikor kifejezetten „rozéra szüretelnek”. Ilyenkor – hogy ropogós savak és friss gyümölcsaromák jellemezzék a bort – korábban szüretelik a szőlőt, mint ha vörösbort készítenének belőle. Ilyenkor a szőlőt rövid ideig áztatják, kipréselik, majd jellemzően acéltartályban dolgozzák fel. A másik iskola szerint a rozé a vörösbor készítés melléktermékeként van számon tartva (saignée technológia). Ebben az esetben nem az a fontos, hogy a rozé elkészüljön, hanem hogy az áztatás során leeresztett lé által a megmaradó must sokkal aromásabb, testesebb, sűrűbb vörösbort adjon. A késői szüret miatt így eleve a rozék is sokkal testesebbek, „vörösborosabbak”.

A rozéborok jellemzői

A rozéról első ránézésre a színe árulkodik legjobban: lehet lazacszínű, málna- vagy szamóca árnyalatú, de találkozunk egészen lilás színű tételekkel is. Elméletileg bármelyik vörös szőlőfajtából készíthető, de a rozé királyok mindig kiválasztanak egy-egy fajtát, amelyből szerintük a legszebb rozék nyerhetők. Provence-ban a különböző rozétípusokat színek szerint kategorizálják: pl. sárgadinnye, őszibarack, ribizli piros, grépfrút, mangó, mandarin. Provance Franciaország legnagyobb rozétermelő vidéke, a termelés több mint felét a rozéborok adják. A Rhône-völgyének déli részén, Tavelben pedig kizárólag rozét készítenek: Tavel AOC eredetvédett név alatt csak ezeket lehet forgalmazni. Az alkalmazott szőlőfajta itt általában cinsault és grenache, ill. syrah és mourvedre.

rozéborok-2

A rozé borokban gyakran található természetes vagy mesterséges szén-dioxid, ez erősíti a bor karakterét. A rozék emiatt is közelebb állnak a fehérborokhoz, mint a vörösekhez, fogyasztásuk is inkább hidegebben történik, érdemes 7-9 fokra lehűteni. Reduktív eljárással készítik, a kor igényeinek ez felel meg leginkább, mert így gyümölcsös, friss, üde italt nyerünk. Nem érdemes egy évnél tovább várni a fogyasztásával, mert a többéves rozé lomhává válik, és éppen az veszik el belőle, amiért szeretjük: a lendületesség és frissesség. Mára a rozé tisztán vagy fröccsként fogyasztva a nyári vacsorák elengedhetetlen kísérője lett.

 

rozéborok-3

 

Különleges ajándékot keres szerettei számára? Webshopunkban megtalálja minőségi italaink kínálatát! Prémium borválogatásunk tökéletes választás lehet, ha megkoronázna egy-egy jeles eseményt! Legyen szó születésnapról, évfordulóról, diplomaosztóról vagy eljegyzésről.
Tegye teljessé az élményt vadonatúj TASTE OF SUMMER italválogatásunkkal, amelyben minőségi rozéborok találhatóak, egy kis meglepetéssel fűszerezve! 🙂

 

Címkék: , ,

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.