Olaszrizling

Olaszrizling

2017. 03. 12.

Olaszrizling – minden, amit tudni érdemes róla

Olaszrizlingegy különleges,  legnagyobb területen termesztett fehér szőlőfajta Magyarországon. Tokaj-Hegyalja kivételével az ország összes borvidékén megtaláljuk, ezért a belőle készülő bor rendkívül sokoldalú. A legnagyobb ültetvények a badacsonyi, balatonfüred-csopaki és a Balaton-felvidéki területeken találhatók. Az olaszrizling kedveli a vulkanikus talajokat, ilyenkor a bora ásványos, üde savkészletű és könnyed lesz. Teljes érés esetén erőteljes, de finom savakkal rendelkezik, ha nem érik meg eléggé, akkor keményebb bort ad. Az olaszrizlinget inkább férfiasnak tartják, mert nincs olyan erőteljes aromatikája. Bora hosszan eltartható, és kedveli a hordós érlelést.  Késői szüretelésű olaszrizlingekből is szép tételek készülnek. Azért is nagyon kedvelt a borászok körében, mert bő termésű, stabil termésbiztonságú és kitűnően házasítható.

olaszrizling

Olaszrizling – fröccsbor vagy prémium kategóriás ital?


Az olaszrizling száraz tételei mind tudják azt, amit egy nagy fehérbornak tudnia kell. Igaz ugyan, hogy Magyarországon legnagyobb részt még mindig fröccsborként fogy, de egyre nő a prémium kategóriájú olaszrizlingek száma. Sokszor hazánkban a névadás során próbálják megkülönböztetni a magas minőségű olaszrizlingeket a többitől.

Előfordul például, hogy az Ausztriában használatos Welschriesling elnevezést adják neki. Ausztriában a fajta három bortípus alapanyagát adja: Stájerországban könnyed, egyszerű asztali borhoz termesztik, a Weinviertelben javarészt pezsgő készül belőle, a Fertő-tó környékén pedig nagy, komoly formátumú aszú-minőségű édesborok alapját képezi. A Bécstől északra található Weinviertelben, a hangsúly nem annyira a termőterület adta jegyeken van, hanem a stájerek által kitalált fajtajellegen és borstíluson. A Welschriesling megnevezés Magyarországon erre a stílusra is utalhat. Tökéletes választás lehet a hétköznapokban, vagy különleges alkalmakkor is.

olaszrizling

Az olaszrizlingnek egyedi jellemzője a nagy magnéziumigény, ha nem kap eleget belőle, hiánybetegsége alakulhat ki. A felvett magnézium jelentős része a termésbe és onnan a borba kerül, ezért akinek magnéziumhiánya van, bátran fogyaszthatja. Magyarországon a badacsonyi borvidék bazalton termesztett olaszrizlingjeinek bora tartalmazza a legtöbb magnéziumot.

Érdemes tehát megválogatni, milyen olaszrizlinget fogyaszt. A mindennapok könnyű borának épp annyira jó választás, mint egy különleges vacsora kiegészítőjének – prémium kategóriában asztala büszkesége lehet egy minőségi olaszrizling fehérbor. Az olaszrizling nem intenzív, karakteres aromával kíván sikert aratni, kedvelői visszafogott zamata miatt választják.

Próbálja ki minőségi badacsonyi Olaszrizlingünket, mely tökéletes kiegészítő lágy sajtok, saláták vagy előételek mellé. Gyümölcsös zamatvilágú, telt száraz fehérbor a különleges ízek kedvelőinek.

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.