Vörösborok – Az ízek szerelmeseinek

Vörösborok - Az ízek szerelmeseinek

2017. 09. 21.

Vörösborok – Az ízek szerelmeseinek

Vörösborok vörösborszőlő (kékszőlő) fajtákból készülnek, amely fajták rendkívüli változatosságot mutatnak. A vörösbor ízét, jellegét a szőlőfajta és annak az adott évben elért minősége határozza meg, ezenkívül a tárolási és készítési módoknak is nagy szerepe van a vörösbor ízének kialakulásában.

vörösborok

A vörösborok esetében világfajtának számít a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, a Merlot vagy a Pinot Noir. A Cabernet Sauvignon talán a legdivatosabb világfajta, eredendően Franciaországból származik, a Cabernet Franc és a Sauvignon Blanc kereszteződéséből jött létre. Általában nagy extrakt- és csersav tartalmú bort ad, könnyen beazonosítható ízvilággal rendelkezik. Mind a Cabernet Sauvignon, mind a Cabernet Franc gazdag tanninban, boruk sötét és sűrű. Jó évjáratokban hosszú érlelési idő szükséges ahhoz, hogy igazán megmutassák magukat. A Cabernet Franc illata nem olyan erőteljesen fűszeres, mint a Cabernet Sauvignon-é, de a megfelelő évjáratban kiváló ízmélységet érhet el.

vörösborok

A ma világfajtáknak nevezett szőlők mind Franciaország Bordeaux régiójából terjedtek el az egész világon. A Cabernet-k mellett ilyen a Merlot, amely hírnevét borának különleges, vaníliás, gazdag íz- és zamatanyagának köszönheti. A fajta termesztése emellett nem könnyű, igényes és érzékeny a termőterületre és az évjáratra is. A világfajták közül nem maradhat ki a Pinot Noir, amely harmonikus, elegáns borokat ad, de készítése sok odafigyelést igényel. Két fontos termőhelye Burgundia és Champagne, bár Champagne-ban pezsgőt készítenek belőle. Az összes komoly burgundi vörösbornak Pinot Noir az alapja. Legizgalmasabb borai hűvösebb éghajlatú területekről származnak, de mérsékelten meleg területen is szép, gyümölcsös tételekkel találkozhatunk. Nagyon melegben azonban elveszíti eredeti ízvilágát. Az újvilági borok között is nagy mennyiségben szerepel ez a fajta: Új-Zélandon jelentős Pinot Noir termesztés folyik.

vörösborok

 

Naplemente – vörösbor – egy jóleső beszélgetés. A nap tökéletes lezárása! A rohanó hétköznapokban gyakran elfelejtünk időt szánni egy kis pihenésre, beszélgetésre, önmagunkra és szeretteinkre! Ezekre a különleges együtt töltött pillanatokra különleges ízélmény dukál: weboldalunkon megtalálja exkluzív borválogatásaink kínálatát, melyet pár kattintással meg is rendelhet, mi pedig ingyen házhoz szállítjuk!

 

Címkék: , ,

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.