Ünnepi menü és borok – Milyen bort igyunk Karácsonykor?

Ünnepi menü és borok - Milyen bort igyunk Karácsonykor?

2017. 12. 14.

Ünnepi menü és borok – Milyen bort igyunk Karácsonykor?

Ma már nem úri huncutság az ünnepi menühöz kiváló italokat felvonultatni: a borokat egyre többen tudatosan választják. Karácsonykor aztán tényleg kedvünkre válogathatunk, hiszen az ünnepi ételek is sokfélék. Érdemes időt szánni annak kigondolására, hogy mit mivel párosítunk, mert a megfelelő bor fokozza az ételek okozta íz élményt. Tartson velünk, és ismerje meg a legideálisabb párosításokat!

Kezdjük az elején! Vendégek fogadásakor nyissunk aperitiffel és kortyoljunk nagyokat egy finom pezsgőből. Egy minőségi pezsgő soha nem unalmas, mindig jó választás, és megalapozza a hangulatot. Ehhez ajánljuk nemcsak ízében, de megjelenésében is pompás spanyol habzóborunkat, a Villa Conchi Cava Brut pezsgőt!  A Villa Conchi ragyogó zöld és aranyszínű pezsgő, finoman elegáns buborékokkal. Illatában kellemes intenzitású gyümölcsaromák érezhetők, íze friss, kerek, kellemesen hosszú lecsengéssel, aperitifnek tökéletes választás!

Fehéret vagy habzót a halas fogásokhoz

A karácsony sok helyen nem telhet el hal nélkül. Ha hal, akkor fehérbor, mondanánk elsőre, de érdemes az elkészítés módját is figyelembe venni. Az egyszerűen elkészített, kis citrommal meglocsolt pisztránghoz, süllőhöz valóban egy finom zamatú, reduktív, illatos fehérbor illik. Ajánljuk hozzá például osztrák GV Grüner Veltliner fehérborunkat! Ennek az impozáns italnak illatában a réti virágok és a friss alma jelenik meg, ízében pedig érett ananászra emlékeztet citrusos jelleggel. Igazán könnyű, friss savakkal rendelkező bor, ideális választás a halételek mellé!

Tengeri halakhoz a dél-olaszok Malvasia-t isznak, ebben a szokásukban nyugodtan kövessük őket. Mi ezt a lágy savú, intenzív, ásványos organikus fehérbort ajánljuk hozzájuk. A halat a bőrén rövid idő alatt süssük meg, és csak sózzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, egy kis citromlével, esetleg fokhagymával dörzsöljük be. Édesvízi halak pl. süllő is tökéletes lesz, ha így készítjük el.

ünnepi menü és borok

Lazachoz jöhet ez a csodálatos Badacsonyi olaszrizling! Ezt a lágy savú, telt száraz fehérbort illatában a sárga húsú gyümölcsök és virágok jellemzik, ízében pedig az alma, barack, gyógyfüvek ellenállhatatlan harmóniája.

A gazdagabb ízű halak meghálálják a testesebb, olajosabb fehéreket. Ha grillen sütjük meg a halat, akkor a habzóborok, a Prosecco gyönyörűen kiegészítik annak füstös ízét. Mi nem adjuk alább egy Cava-nál: a Villa Conchi Cava Brut Reserva tökéletesen illik a grillezett halak mellé is! Egyéb tengeri herkentyűhöz, kaviárhoz, osztrigához csontszáraz pezsgőket vagy 2010-es évjáratú Cava Imperial-t érdemes inni.

Összetett fehérek, élénk rozék: jöhetnek a szárnyasok

A halak után sokszor a pulykás, kacsás fogások következnek. A pulyka eléggé semleges ízű, önmagában bármit ihatunk mellé: általában lágyabb fehérborokat szoktunk, és milyen jól tesszük! Ha töltelékkel készül, akkor ahhoz választunk bort: gesztenyéshez testes, krémesebb fehér illik. Májas töltelékhez pedig kipróbálhatjuk ezt a Mosel vidékről származó, egyedi ízvilágú rajnai rizlinget: RR Rajnai Riesling. Ez az ellenállhatatlan friss és zamatos félszáraz fehérbor tökéletesen fog illeszkedni a töltött pulyka mellé. A kacsához, ha rozéra sütjük, természetesen rozét igyunk, nem lesz rá panasz, ha minőségi rozé boraink kínálatából választ kísérőt az ünnepi menü mellé!

ünnepi menü és borok

Éljenek a vörösek!

Karácsonykor ezek melengetik meg legjobban a szívünket! Kezdjük a vacsora asztalnál a húsok mellé. Vadakhoz, erőteljesebb szószokhoz kiváló ez Puglia tartományból való kiegyensúlyozott, bársonyos vörös: Collezione Privata Negroamaro 2013. Ennél a bornál illatában piros bogyós gyümölcsök, fekete bors, fahéj, dohány és finom likőrös illatok jelennek meg, ízében pedig kiegyensúlyozott, hosszan tartó, balzsamos aromákkal találkozhatunk. Kiváló választás a karakteresebb ízvilágú húsok mellé!

Ragukhoz, sertéshez jöhet egy csodálatos Tempranillo: Labastida Crianza 2014 vagy Artero Tempranillo 2016. A Labastida Crianza kitűnő vörösbor az erőteljesebb szószok, raguk, vöröshúsok mellé. Testes, jó komplexitású, erős és gazdag ízvilágú bor, amely a szájban hosszan tartó élvezetet nyújt, illatában pedig fás, vaníliás, fahéjas és gyümölcsös jegyekre emlékeztet. Az Artero tiszta, világos cseresznye színű, érett fekete áfonya, szeder és gyógyfüves illatú száraz vörösbor, amelyet ízében egyenletes, kiegyensúlyozott piros gyümölcsök tesznek szerethetővé.

ünnepi menü és borok

És vannak azok a vörösborok, amelyeket akkor se hagyjuk az asztalon, ha már befejeztük a vacsorát, hiszen önállóan is tökéletesek! Kandalló mellett kortyolgatva igazi élményt adnak a karácsonynak: Papale Linea Oro Primitivo di Manduria DOP 2014 és Collezione Privata Primitivo de Manduria 2013.

Előbbi egy kitűnő, elegáns olasz vörösbor, melynek minőségének alapját biztosítja a kézi szüretelés! Szép kerek és kiegyensúlyozott tétel, melyben dzsem és vadáfonya jegyek érezhetőek. Utóbbi borunk szintén ellenállhatatlan, impozáns ital még önmagában is! Illatában piros bogyós gyümölcsök, fekete bors, fahéj, dohány és finom likőrös aromák jelennek meg. Kifinomultságához az is hozzájárul, hogy 6 hónapon át francia és amerikai hordós érlelést is kap, megkóstolva így kiegyensúlyozott, hosszan tartó, balzsamos aromákkal találkozhatunk.

Van, amit nem kell erőltetni

Vannak azok a desszertek, amelyekhez jó szívvel lehet ajánlani bizonyos borokat, erről itt írtunk részletesen: Borok és desszertek párosítása – Milyen bort igyunk desszertekhez?

A karácsonyi sütemények közül ilyen a mézeskalács, vagy a diós-gesztenyés bejgli, amelyekhez édes fehérborokat javasolt fogyasztani. A mákos bejglinél én a következőképpen járnék el: megenném, majd innék egy nagy pohár vizet, ennék néhány semleges ízű falatot, és csak utána folytatnám a borokkal. A mákhoz passzoló bort ugyanis aránytalanul sok időbe telne megtalálnom.

ünnepi menü és borok

Reméljük sikerült egy átfogó összképet adnunk arról mit mivel érdemes fogyasztani a karácsonyi ebédnél vagy éppen vacsoránál! Az ünnepi menü nemcsak, hogy mindenkinél kicsit mást jelent, de sokaknál kész logisztika beszerezni, elkészíteni, párosítani az egymással harmonizáló ételeket és italokat! Ebben szeretnénk segítséget nyújtani azzal, hogy borválogatásainkat ingyen házhoz szállítjuk vásárlóink számára! Így a beszerezés, szállítás terhét is levesszük az Ön válláról, valamint előre összeállított italszelekciónkkal az egymással harmonizáló borok összeválogatásával sem lesz gondja! Ismerje meg kínálatunkat, válasszon borválogatásaink közül, vagy állítsa össze személyre szabott kollekcióját!

 

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.