Borkorcsolyák – avagy mitől csúszik a bor?

Borkorcsolyák - avagy mitől csúszik a bor?

2017. 09. 28.

Borkorcsolyák – avagy mitől csúszik a bor?

A borkorcsolyák helyesen megválasztott ételeinek köszönhetően jobban kiemelhetővé és elkülöníthetővé válik a különböző borok ízvilága. A hivatalos borkóstolókon a borguruk azonban legfeljebb egy kis kenyeret, és néhány korty szénsavmentes vizet fogyasztanak az egyes tételek között. Ezek semlegesítik az ízeket, így a különböző borok íz világa még csak véletlenül sem keveredik össze a szájukban.

A baráti összejöveteleken azonban nem a pontozáson van a hangsúly: szeretünk a borok mellé eszegetni is. A jól megválasztott borkorcsolyák amellett, hogy megakadályozzák, hogy a bor a fejünkbe szálljon, alkalmazkodnak a borhoz, vagy még inkább kiemelik annak ízét.

borkorcsolyák-1

Milyen a jó borkorcsolya?

A jó borkorcsolya inkább egyszerű, mint bonyolult íz világgal rendelkezik. A kenyér mindig jó választás, de ne egyszerű fehér kenyeret, hanem pl. ropogós olívás bagettet válasszunk, meg is piríthatjuk. Élhetünk a mediterrán országok szokásaival: a kenyér mellé tálaljunk olívabogyót is, vagy kis tálkákban kínáljunk olíva olajat.

Jöhetnek a sonkák: lehet serrano vagy pármai – ha a mediterránnál maradunk -, de vékonyra szeletelt érlelt mangalica sonkával is elkápráztathatjuk a vendégeinket. A szalámik közül csak olyat válasszunk, amely nem túl paprikás, hiszen az elveszi a bor ízét.

Van, aki kedveli a csonthéjas gyümölcsöket (dió, mogyoró, mandula) a bor mellé, leginkább akkor éljünk ezzel, ha olyan bort fogyasztunk, amely hordós érleléséből fakadóan rendelkezik egyfajta diós karakterrel.

A házi sajtos pogácsával, vagy az enyhén fűszerezett grissini-vel soha nem fogunk mellélőni. Érdemes otthon elkészíteni őket, hiszen a boltiak tele vannak adalékanyagokkal (leginkább sóval), amelyek egész egyszerűen szétcsapják a szánkban a bort.

sajtok: gyakran találkozunk velük borkóstolókon, de érdemes körültekintően válogatni belőlük. A nagyon érett, erős illatú sajtok már a szaglósejtjeinket is elnehezítik, nemhogy az ízlelőbimbóinkat. Persze vannak borok, amelyek kifejezetten kívánják pl. a penészes sajtokat, ebben az esetben ne sajnáljuk, tegyük az asztalra!

Eredeti választás lehet a házi csipsz, különféle zöldségekből. A répát, sütőtököt, cukkinit stb. hajszálvékonyra szeljük, és a sütőben egy kis olajon ropogósra sütjük.

Nehéz meghatározni, hogy meddig tart a borkóstolás, és hol kezdődik a vacsora. Talán úgy érdemes gondolni erre, hogy amíg a bor van a középpontban, addig a mellé kínált borkorcsolya csak kísérő, de ha már az étel van a középpontban, akkor már a bor alkalmazkodik a feltálalt meleg ételekhez.

borkorcsolyák-2

Mit ne válasszon a borkorcsolyához?

Változnak a korok is: múlt századi íróink szinte mindegyike ajánl a kolbász, szalonna és kenyér páros mellé valami csípős zöldfélét is: erős paprikát, hagymát, vagy egyenesen tormát (Márai), és valószínűleg ebből a hagyományból táplálkozik sok pincészet, amikor a hidegtálakra szépen felkarikázza a lilahagymát. Nem nehéz elképzelni, hogy a hagyma milyen hatással van az ízlelőbimbóinkra, és vajon mennyiben segíti a bor megértését…

Ezzel el is érkeztünk a “mit ne” részhez:

Hagymát, fokhagymát, póréhagymát, lilahagymát … szóval az erős aromájú zöldségeket kerüljük, mert elnyomják a szánkban a bornak az ízét és az illatát is. Ugyanez a helyzet az erős sajtokkal vagy nagyon fűszeres kolbászokkal is. Az édességek, túl érett gyümölcsök sem megfelelőek borkorcsolyának.

borkorcsolyák-3

Borkóstolóinkat számos helyen tartottuk már az országban, a budapesti Pomo D’oro étteremben azonban mi is visszajáró vendégnek számítunk! Exkluzív partnerünk Gianni tradicionális olasz étterme, ahol rendszeresen szervezett borkóstolóinkon szeretettel várunk Önt is!

Ha pedig otthonában kóstolná meg prémium borválogatásainkat, kínálatunkat megrendelheti webshopunkon keresztül!

 

Címkék: ,

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.