Árvay János – Rátka igazi kincse

Árvay János – Rátka igazi kincse

2020. 12. 07.

Az Árvay Családi Pincészet a világörökség részét képező Tokaji Történelmi Borvidék piciny ékszerdobozában, Rátkán található. Árvay János szőlész-borász 1956-ban született a festői szépségű, kis sváb hegyaljai községben, Rátkán.

A múlt században a rátkai dohány országos hírnévre tett szert, de emellett gyorsan elsajátították a szőlőművelést is, ezért minden családnak volt kisebb-nagyobb szőlőterülete. Első, 450 tőkényi szőlőjét 1978-ban kapta nászajándékba apósától a tokaji Meggyes- dűlőben. Borász pályafutását az Állami Borkombinát (legnagyobb tokaj-hegyaljai állami, borászati cég) mádi pincészetében kezdte nagyüzemi borászként, majd 1992-ben a Disznókő Pincészethez igazolt át, mint főborász. Francia tulajdonú birtok, teljesen más szemléletmód, itt mindenki végig kísérhette a szőlő, majd a bor útját a telepítéstől egészen az asztalra kerülésig. 1994-ben a tulajdonos AXA Millesimes vezérkara meglátogatta a céget, és Árvaynak körbe kellett vezetnie őket. A vezérigazgató külön kérte, hogy Árvay magánpincészetébe is el akar menni.

„Hiába mondtam, hogy nincs az én pincémben semmi érdekes, ragaszkodtak hozzá. Elmentünk hát anyósom pincéjébe és mintha egy zöldségtárolóba hoztam volna őket. Szaladgáltam a lopóval, mutogattam a borokat. Volt köztük egy újságíró, aki nem értette, hogy lehet az, hogy ha a boromat kóstolja csukott szemmel, akkor egy gyönyörű szőlőhegyet lát chateau-val a tetején, és egy csodaszép pincét, amikor pedig kinyitja a szemét kiderül, hogy egy zöldségespincében borászkodom. Félelmetes, hogy milye boraim vannak, mondta. Kérdezték, hogy ebből vagy abból hány palack van, mondtam, hogy fél hordóval. Nem értették miért nem töltöm le, hiszen így tönkremegy. Mondtam, ha hiszik, ha nem, nincs rá pénzem, hogy dugót vegyek. Ettől kezdve azért elkezdett bennem motoszkálni a gondolat, hogy önálló útra kellene lépnem.”

Az ezredforduló előtt, 1999-ben találkozott a későbbi üzlettársával, a sombereki születésű Sauska Krisztiánnal és feleségével Andreával. Kettejük családja fémjelezte 2000-től – mint tulajdonosok – a tokaji székhelyű Árvay és Társa Kft.-t 2008 végéig. Rátkához fűződő gyökereik ez idő alatt sem szakadtak el, csak erősebbé váltak. Engedett hát a hívó szónak, és 2009-ben visszatért szülőfalujába, ahol családjával együtt működteti a saját pincészetét. Az évek során a kis ajándék parcella 17 hektáros birtokká növekedett, főként az Istenhegy és a Padihegy dűlőkben, illetve a Meggyesbe, a Középhegyen, illetve a Mádhoz tartozó Köves-Úrágyán.

Az Árvay család minden tagjának köze van a borhoz. Felesége, Kata szintén rátkai születésű és már gyermekként megismerkedett a szőlővel édesapja oldalán. Jelenleg a pincészethez érkező vendégek fogadásában és ellátásában segíti a családi vállalkozást. Ahogy azt mondani szokás, az alma nem esett messze a fájától, hiszen mindkét gyermekük jeleskedik a borszakmában. Lánya, Árvay Angelika a 2008-ban alakult Junibor – Fiatal Borászok Egyesületének elnöke, a Vindependent (Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetség) elnökségi tagja. Fia, Árvay Szabolcs pedig büszke arra, hogy az első bora, a Szabi Furmint, bekerült a Népszabadság Top 100 borválogatásába.

Árvay János filozófiája szerint minden az egészséges gyümölccsel kezdődik, emellett különös figyelmet szentel arra, hogy a borain keresztül bemutassa az egyedi vulkanikus terroirt. Hobbija a munkája, illetve a csodálatos vulkáni kövek gyűjtése a szőlőterületen. Elmélyülten kutatja a dűlők kőzeteinek és ásványainak a borra gyakorolt hatását. „A dohány a mai napig izgatja a fantáziámat, mert szoros kapcsolatot érzek a szőlő, a jó bor és a dohány között. Mindkét növény ugyanabból a talajból táplálkozik, Rátka pedig nagyon gazdag talajjal és kőzettel rendelkezik. Hihetetlen vulkanikus kőzetváltozatok vannak a környéken. Van szőlőm azon a területen, ahol régen azt a híres dohányt termesztették. Ennek a talajadottságnak volt köszönhető az egykor itt termesztett dohány különleges illata és zamata. Ebből kiindulva jutottam arra, hogy ezen a területen a szőlővel is valami különleges illatot és zamatot kell elérni.”

Szigorú terméskorlátozással gondoskodik arról, hogy borai hihetetlenül koncentráltak és csillogóan összetettek legyenek. A terroir, jellegéből adódóan, egyediséget és izgalmat csempész a borokba, valamint az ízjegyeket komplex mineralitás gazdagítja. A főszabály az, hogy mindössze hét fürtöt hagy egy szőlőtőkén, így a tőkék csökkentett terhelés mellett csupán 70 dkg szőlőt adnak. De ez a tudatos megcsonkítás kell ahhoz a koncentráltsághoz, melyet az Árvay Pincészet boraiból kiérzünk. Árvay János szavaival élve, „A hegy csúcsán körbevesznek a tőkék, mint védelmező testőrök, fúj a lágy, simogató szellő, döngicsélnek a méhek és az ember egy picit néhány pillanatra Istennek érezheti magát. Ezt adhatja a tokaji bor és Rátka.”

Kitüntetések:

  • 2000: Tokaj-hegyalja év bortermelője
  • 2000: Magyar Köztársasági Érdemérem Lovagkeresztje
  • 2003: Év bortermelője Magyarország

Tagságok:

  • Pannon Bormíves Céh: alapító tag, ügyvezető társelnök (2009-)
  • Mádi Kör
  • Vindependent (Magyar Független Szőlő- és Bortermelők Országos Szövetsége)
  • Magyar Borakadémia

Kóstolja meg Ön is a Borsuttogónál az Árvay Pincészet különleges borát, 2015-ös évjáratú Tokaji Szabi Furmintot, mely a Népszabadság TOP 100-as listáján is szerepel.

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.

Kosár
0