James Suckling – borszakírás a legjavából

James Suckling - borszakírás a legjavából

2018. 10. 07.

James Suckling – borszakírás a legjavából

James Suckling – A borkritikusi pálya egyik legbefolyásosabb alakja. Bár neve kétségkívül a minőségi italok értékelésén keresztül vált ismertté, nemzetközileg az egyik legtapasztaltabb  és elismertebb szivarkritikus is.

Suckling különleges módon került ismertségbe a borokkal – a piacvezető amerikai Wine Spectator bormagazinnál kezdte pályafutását az újságírói szak elvégzése után, majd pár évvel később a Wine Spectator megbízta egy párizsi iroda kialakításával, hogy megismerhesse az európai borokat is, így Suckling lett az európai kirendeltség vezetője.

És miért tartják az egyik legelismertebb szakembernek a borkritikusi pályán? James Suckling a világ vezető bormagazinjánál eltöltött több mint három évtizede alatt alatt évente átlagosan 4000 féle bort kóstolt meg és mondott felettük “ítéletet” (javarészt olasz és bordeaux-i borokat), így megértette, megítélte és elismerte a “finom bor” fogalmát. Suckling nemcsak egy borkritikus – borszakíróként és borszerető emberként rengeteg borprojektben vesz részt, és ez a közelség teszi igazán szakértővé a borok területén.

james suckling

A borok pontozása egy különleges értékelési formája a borok minőségének és nagyságának a kifejezésére. Bár ahány pontrendszer működik, annyiféle szempont alapján osztályoznak a borkritikusok, így sokan mondják, nem lehet objektíven ítélni az italok terén, hiszen akár egy műalkotás, van akinek tetszik, másnak nem. Ám ne felejtsük el, hogy borkedvelőként megkönnyítheti a választást az, milyen minősítéssel rendelkeznek a kiszemelt italok. A látás, szaglás és ízlelés mind fontos szegmensei közé tartoznak az értékelésnek, javarészt harmóniájuk, és az összhatás hozza meg a végleges a pontszámot. Suckling a legtöbb borkritikai értékeléshez hasonlóan 100 pontos rendszerben értékel, 90 pont felett jellemzően a kiváló, komplex és igazi élményt nyújtó borokat találjuk.

Kóstolja meg Ön is a Borsuttogónál Suckling értékelési rendszerének néhány kiemelt tételét! A Villa Conchi Cava Brut Reserva és a Villa Conchi Cava Brut Imperial 2010 92 pontot kapott James Suckling pontrendszere alapján.


“A bor olyan, mint egy személy…”

… Nincs olyan, mint a többi. A bor kóstolása nem tudomány, hanem egy érzés. A finom bor maga a harmónia, minden olyan tulajdonság egyensúlya, amelyet keresek – vallja James Suckling.

Borkalauzának egyik legnagyobb különlegessége, hogy az eddigitől egészen eltérő és új módokon kommunikálja a bort. Megalkotta saját weboldalát, aktívan twitterezik és videózik, hogy a fiatalokat is könnyebben megszólíthassa. Remek ízlése, évtizedes pályafutása mellett tehát az is kiemelt szakemberré teszi a borkritikusi pályán, hogy a  szakma tradicionális elemeit és a modern technológiát vegyíti, hogy minél több emberhez közel hozza a borfogyasztás szeretetét.

james suckling

Segítünk eligazodni a különleges és minőségi borok kínálatában! A Borsuttogónál James Suckling által értékelt cavák mellett olyan prémium italokat találhat, melyek valóban élményt adnak kóstoláskor. Ha nem tudja, milyen bort szeret, vagy mi lenne a legjobb választás, nézzen körül borválogatásaink között, melyek gondos összeválogatásánál arra törekedtünk, hogy minden borkedvelőnek személyre szóló kollekciót nyújthassunk – akár a száraz és karakteres, vagy épp édes és könnyű borokat szereti.

Kövessen Minket Instagrammon

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Hírlevél Feliratkozás

Tudja meg első kézből legjobb akcióinkat, vegye igénybe kizárólagos kedvezményeinket, értesüljön azonnal eseményeinkről, borkóstolóinkról.