Barion Pixel

Badacsonyi Olaszrizling 2020

3 048 Ft

8% CashbackMi ez?

Készleten

Termékjellemzők

Száraz: 80%
Testesség: 90%
Savasság: 35%
Frissesség: 90%
Alkohol: 12,5%

Fogyasztás:
7-9°C

Dekantálás:
nem szükséges

Tárolás:
3-5 év

Leírás

BORSUTTOGÓ

BADACSONYI OLASZRIZLING 2020

 

Magyarország legnépszerűbb fehérbora az olaszrizling.

Bár nem a legnagyobb területen termesztett fehérszőlő-fajta hazánkban, mégis sokak számára a „legmagyarabb fehérbor” az olaszrizling bora. A bor mindig is a magyar történelem és kultúra egyik alappilléreként szolgált, nem is beszélve az évszázadok alatt bebetonozott szerepéről a magyar gasztronómiában.

Ízek, aromák és zamatok, kultúra és művészet. Ez mind-mind összefügg a borral. …és hogy merre visz a borok útja? Természetesen Badacsonyba, mely a Balaton-felvidék, és egyben Magyarország, legszebb tanúhegyeinek egyike, a méltán híres bortermelő vidékünk. Több költő és író tollából születtek sorok, melyek megnevezik e tájat, köztük például Kisfaludy Sándor is írt róla:

„Tí, Balaton’ környékének. Szép Természetjátéki!

Tí tündéres Badacsonynak. Kény- ’s kedvtöltő emléki!”

Hazánkba Franciaországból került a 19. század közepén. A nagy filoxéra járvány elpusztította szőlők helyébe ültették. Az olaszrizling komplex, elegáns, árnyalatokban gazdag lehet, főleg, ha vulkáni talajon terem, mert szereti az ásványokban gazdag talajokat, hogy ízében, és zamatban ténylegesen kiteljesedhessen. Nincs ez másképp ezen a tájon sem, hiszen itt a talajt az évmilliókkal ezelőtt végbement vulkanikus földmozgás alakította ki, mely egyaránt hozzájárult eme terroir adta lehetőségekhez mind a szőlőtermesztésben, mind a borkészítésben.

Hogyan készül az olaszrizling? Először is a fehér borszőlőt leszüretelik, szortírozzák, a szőlőfürtöket leszemezik, és a szőlőszemekről eltávolítják a héjat és a magokat. A must héj nélkül kezd erjedni, melyet még azelőtt megállítanak, hogy az összes cukor fermentálódna. Ezután következik a musttisztítás, azaz a derítés, mellyel krisztálytisztává, azaz borász nyelven tükrössé teszik a bort. Rövid ideig tartályokban, illetve hordókban érlelik. Legvégül palackozzák őket.

A badacsonyi borvidék magnéziumban gazdag bazalt talaján termesztett olaszrizling egy lágy savú, telt, magas extrakttartalmú száraz fehérbor. Illatában a sárga húsú gyümölcsök és virágok dominálnak, megízlelve pedig az alma, a barack és gyógyfüvek zamatvilága teszi ellenállhatatlanná. Ásványosságában a badacsonyi talaj jellegzetességei köszönnek vissza.

Remekül passzol halakhoz legyen szó rostonsült pisztrángról, vagy füstölt lazacról, de borjúhúsos ételekhez, grillezett csirkéhez és citromos salátákhoz is bátran fogyaszthatjuk. Desszertek közül almás-rétes és mandulás sütemények mellé is felszolgálhatjuk.

Alkoholtartalma 12,5%

Érdekelhetnek még…

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Kosár
0