Barion Pixel

GV Grüner Veltliner 2022

(8 vásárlói értékelés)
4 953 Ft

6% CashbackMi ez?

Készleten

Száraz fehérbor

Termékjellemzők


Érdekelhetnek még…

Leírás

GV Grüner Veltliner 2020

Burgenland Alsó-Ausztria

 

Ausztria borászati bölcsője Burgenland, mely a világhódító zöld veltelini hazája. A világon termesztett zöld veltelini 75%-a erről a területről származik.

Nem újkeletű a borkészítés ezen a tájékon. A bortörténelem egészen a Kr.e. 700-as évekig nyúlik vissza, és számos népcsoport foglalkozott szőlészettel a régióban. Kelták és a rómaiak is, melyet az ásatásokkor felfedezett üstben található szőlőmag maradványok is bizonyítanak. Burgenland borászata a Habsburg időszak alatt indult virágzásnak, mikor a Magyar Királysághoz tartozott a terület, de az oszmán megszállás alatt a Tokajihoz nehezen jutottak hozzá a birodalomban. A nemesi családok, például az Esterházyak is sokat tettek a helyi borászatért. Nehéz lenne felsorolni hány kastély és vár épült a jóvoltukból. A kismartoni Esterházy kastély Burgenland legjelentősebb építészeti emléke. Egy barokk palota, mely a már meglévő középkori gótikus várkastélyból született újjá 1663 és 1672 között Gróf Esterházy Pálnak köszönhetően. Az építmény alatt borospince húzódik, ahonnan már akkor is finomabbnál finomabb nedűk kerültek ki.

Burgenland borvidékein remekül érvényesül a Kárpát-medence kontinentális éghajlata. A 15 ezer hektáron elterülő bortermelő vidék kiváló talajával, száraz, meleg klímájával, melynek nedvességtartalmát a Fertő-tó szabályozza, ideális körülményeket biztosít a szőlőtermesztésnek, különösen a zöld veltelininek. A burgenlandi bortermelés alapvetően kézműves jellegű, hiszen termelőnként relatíve kicsi, átlagosan 22,3 hektár terület áll rendelkezésre a műveléshez.

Az osztrák eredetű fajta nevét feltehetően onnan kapta, hogy a szemei még érett állapotban is zöld színűek, illetve mustja is jellemzően zöld árnyalatú. Hosszú nevére találtak frappáns, jól csengő angol rövidítést is, mivel az angolszász országokban képtelenek kimondani a bor nevét. Így GV-nek, GruVe-nak keresztelték el. GruVe, ejtve groovy, annyit tesz, „klassz, menő”.

Nagyon izgalmas borok készülnek belőle, és ez nincs másképp a Borsuttogó saját borával sem.

Közepesen testes, száraz fehérbor. Halványzöld szín jellemzi, melyben aranysárga árnyalatok cikáznak. Bora kellemes illatú és zamatú, élénk és elegáns savtartalmának köszönhetően rendkívül üde, jellegzetes ereje csak úgy robban a szánkban. Gazdag textúrájú: az illat- és ízskálája a citrusféléktől (lime, grapefruit) a sárga almán és fehérhúsú barackon keresztül a trópusi gyümölcsökig (mangó, ananász) terjed, sokszor felbukkanó gyógynövényes-fűszeres felhangokkal, mint a citromfű és a fehér bors, valamint réti virágos aromákkal, kekszes-krémes jegyekkel kiegészülve. Tükrözi a terület minden erényét és a benne rejlő lehetőségeket

A könnyű borok kedvelőinek elengedhetetlen, önmagában fogyasztva is igazi élmény, de csőben sült spárgával maga lesz a nagybetűs Tökéletes Választás. A bor és a japán konyha párosítása eleinte kissé furcsának tűnhet, azonban valóban komoly ízkombinációkat kínálhat, fokozva az ételt és emlékezetessé téve azt, így bátran próbáljuk ki sushival is. Különféle halak, tengeri gyümölcsök és saláták remek kiegészítője, de a hagyományos bécsiszelet mellé is izgalmas kísérő.

Elegancia, kifinomultság, erő és finom mineralitás. Valódi élmény a zöld veltelini kedvelőinek.

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

0