8% CashbackMi ez?
Készleten
13,5%
Borjú bécsi burgonyasalátával, Egészben sült süllő, Halak, Lágy sajtok, Lazac steak, Osztriga, Szárnyasok
7-9°C
0,75 L
Az olaszországi Varvaglione Pincészet egy négy generációs családi vállalkozás, mely 1921 óta, pontosan száz éve foglalkozik borkészítéssel. Megalapítása óta folyamatosan fejlődik, szem előtt tartva a család számára fontos értékeket. A hagyomány, a tapasztalat és a legkorszerűbb pincetechnika, valamint a bor szerelme az, mely a kiváló minőségű borok készítésének alapját adják.
A Varvaglione Pinot Bianco bora 100%-ban Pinot Biancoból, más néven fehér burgundi szőlőből készült, mely a világ egyik legkülönlegesebb fehérborvidékéről, a védett értékeket képviselő Collioból származik. Olaszország legészakkeletibb csücske, közel a szlovén határhoz. A szőlőtermesztés itt virágzik. Napfényes dombok, lejtők és teraszok váltakozása. Az Adriai-tenger meleg áramlatai és a környező hegyek megvédik a szőlőt a hideg széltől és a túlzott csapadéktól, forró, de nem fojtogató nyarat és enyhe telet biztosítva. Talaja egyedülálló, réteges márga és homokkő, mely ásványi- és sótartalmú elemeket kínál a boroknak.
A szőlőtőkéket gondosan választják ki és dolgozzák fel, azzal a céllal, hogy az ízek és aromák változatlanok maradjanak. A szőlőszemeknél rövid ideig (12 óra) hideg macerálást alkalmaznak. A maceráció az a borászati folyamat, ahol a szőlő fenolos anyagait – tanninokat, színezékeket és ízesítő vegyületeket – a szőlő héjából, magjából és szárából kimossák a mustba. Ezt követően a levet lágy prés segítségével kivonják és statikus hideg technikával tisztítják. Ez a must, majd később a bor minősége szempontjából kedvezőbb. Az erjesztés 3 hónapig rozsdamentes acéltartályokban őshonos élesztőkkel történik, majd legvégül palackokba töltve érlelődnek még legalább 3 hónapig, amely lehetővé teszi egy elegáns, összetett, strukturált bor létrejöttét.
A 2020-as évjáratú Pinot Bianco egy nagy és testes, száraz fehérbor, mely halványsárga színben tündököl. Mind ízében, mind illatában kifinomult, elegáns és kiegyensúlyozott, kiemelkedik intenzív parfümös-virágos és enyhén trópusi gyümölcsös jegyeivel. A terroirra jellemző ásványi jegyeket a palackos érlelés után mutatja meg. Szép savgerincű, kerek bort ad
Könnyebb és közepesen nehéz ételek kiváló kísérője. Elsősorban sült és grillezett csirkehús, fehér húsú halak, homár és osztriga mellé ajánljuk, de lazaccal és pisztránggal is jó párost alkotnak. Sajtok közül például az érett Brie-vel karöltve remek kiegészítője lehet egy baráti, beszélgetős összejövetelnek. Cézár saláta mellé is jó döntés, valamint vaníliás desszertekhez is bátran ajánljuk.
Alkoholtartalma: 13,5%