Barion Pixel
95 pont
Díjnyertes

Villa Conchi Cava Brut Imperial Vintage 2018

(1 vásárlói értékelés)
8 407 Ft

8% CashbackMi ez?

Készleten

Termékjellemzők


Leírás

Az “Év Cavája” 2018-ban, és ez a különleges Cava ki is érdemelte a megtisztelő címet. Katalónia egyik borkészítés szempontjából kiemelkedő területe a Barcelonától dél-nyugatra fekvő Penedés. Ez a hely a Cava, a világhírű spanyol pezsgő hazája. A Cava Appelation ugyan egy borkészítési eljárás, és nem földrajzi meghatározottságú, mégis a Cava a Penedès régióban ősi tradíciókkal rendelkezik. Ezen a területen magas a napsütéses órák száma, és egyenletes terepviszonyok vannak, ez kedvez az ottani fajtáknak.

A Cava őshonos szőlőkből készül, a bor alapját a legtöbb esetben három helyi szőlőfajta alkotja: a Macabeo – lágyságot, frissességet, gyümölcsösséget ajándékoz a bornak, a Parellada – az elegancia hordozója és a Xarel lo, amely karaktert, aromát, testességet ad az italnak. A Cava készítése során további hat szőlőfajtát is felhasználhatnak. Ilyen pl. a francia eredetű Chardonnay, amely további eleganciát és kellemes aromákat hordoz magában.

A Villa Conchi, a Cavának ez a gyönyörű tétele a Penedès szívében készül, frissességét és vibráló stílusát az őt körülvevő környezet harmóniájának és tisztaságának köszönheti.

Hogy készül?

A Villa Conchi esetében a szüretre augusztus végén kerül sor, amely október végéig tart. Kézzel szüretelnek, majd a szőlőt 25-30 kilós ládákban, ill. ha közel van az ültetvény, akkor rozsdamentes acél pótkocsikon szállítják a pincészetbe. Az éjszakai szürettel kerülik el, hogy a magas hőmérséklet korai fermentációt (erjedést) hozzon létre. A szállítás rendkívül gyorsan történik, és a szőlőt a megérkezés után azonnal 10 fokra hűtik, hogy a héj ne fesse meg a mustot. A must préselése után minden fajtát külön erjesztenek állandó 16 fokos hőmérsékleten, így a bor megőrzi az elsődleges aromákat. Majd a mustokat összekeverik, és az alapborral együtt palackozzák. Hozzáadják az élesztőt és a cukrot, ezektől képződnek azok a fantasztikus buborékok a borban, amelynek annyira örül az ember, ha kibont egy palackkal. A második erjesztéshez a palackokat föld alatti pincékben tárolják 15-17 fokon. Legalább 12 hónapot tölt a bor a palackokban, ezután degorzsálnak, és likőrt adnak hozzá.

A Villa Conchi ragyogó zöld és aranyszínű, finoman elegáns buborékokkal. Illatában kellemes intenzitású gyümölcsaromák érezhetők, íze friss, kerek, kellemesen hosszú lecsengéssel. A Cava tökéletes aperitifként, ill. saláták, rizses és egyéb könnyű ételek kísérőjeként.

Érdekelhetnek még…

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

Kosár
0