8% CashbackMi ez?
Készleten
14%
Érett sajtok, Grillhúsok, Házi hamburger, Marhahúsból készült étek, Vörösboros marhapofa
12–14 ° C
0,75 L
Egyedülálló földrajzi helyen, az észak-spanyolországi Rioja Alavesa szívében, Elvillar de Álava falujában található a Lar de Paula Pincészet. A Sierra de Cantabria lábánál, az Ebro-völgyben a tökéletes éghajlati adottságoknak és terroirnak köszönhetően „virágzik” a szőlőtermesztés.
Fernando Meruelo és családja ezt kihasználva a területre leginkább jellemző tempranillo szőlőből (melynek másik elnevezése: rioja) alkot csodát. Rioja egyik legjobb borát, melyben ötvözi a hagyományt és a modernitást, az élményt és a nyugalmat. A Lar de Paula filozófiája egyszerű:
„Nem kell sietni. Maga a bor az, a tölgyfa ölelésében, mely meghatározza fejlődésének ütemét.”
Ezen filozófia alapján két borászati egységet hoztak létre. Az egyik egy hagyományos borászat. Pincészetük legbékésebb termeiben csak azokat a speciálisan válogatott borokat szabad feldolgozni, melyek a borkészítés első szakaszaiban kivételesen alkalmasak az érlelésre. A másik egység pedig egy kísérleti pincészet, melyben régi szőlőskertekből nem megszokott szőlőfajtákból készítenek különleges prémium borokat. Itt az újításra és vakmerőségre helyezik a hangsúlyt. Az egész borkészítési folyamatot magasabb szintre emeli az a hozzáállás, mely a Meurelokra általában jellemző: a szőlőt kézzel szüretelik, majd a szelekciós asztalon tüzetesen átválogatnak minden egyes szőlőszemet, hogy csakis a legkiválóbbak kerülhessenek bele a borba. Gondos, kitartó és fáradtságos munkájuk aprólékos tervezéssel, hatalmas odafigyeléssel, türelemmel és állhatatossággal párosul.
A crianza (jelentése: nevelt bor) elnevezés egy magasabb kategóriába, minőségbe vezeti a borok kedvelőit a spanyol borkultúra grádicsán, Vörösborok esetében kötelező a legalább 2 teljes évig tartó érlelés, melyből a bor minimum 6 hónapot tölt tölgyfahordóban, a további időt pedig palackban.
Nincs ez másképp a Meruelo család által készített „Crianza Edición Limitada 2016-nál sem, mely 100%-ban tempranillo szőlőfajtából készült száraz vörösbor, amit amerikai és francia barrique-ban érleltek körülbelül 12 hónapig, és ezután további 1-2 évig palackokban pihentettek. Hihetetlenül sokoldalú, robbanásszerűen hatnak az illatok, ahogy megcsapják orrunkat a finomabbnál finomabb gyümölcseszenciák. Nagyon átütő és komplex mind illatában, mind ízében. Közepesen savas, érett gyümölcsös és ásványos ízű, a terroir jelleg remekül megmutatkozik benne. Méz, szilva, meggy, cseresznye, mazsola, szárított szeder és füge: mind-mind egy fenséges örvénybe röpít minket, ahol olykor-olykor olyan aromák „zavarják” meg eme páratlan utazásunkat, mint a dohány, a fahéj és a cédrus. Közepesen testes, kiegyensúlyozott, gyönyörű mély bíborszínű vörösbor, gránát-lilás árnyalatokkal.
Ajánljuk vörös grillezett húsokhoz, mártásos ételekhez, de jó párost alkot grillzöldségekkel, valamint keményebb, pikánsabb sajtokkal is.
Alkoholtartalma: 14 %