Az óév hátra hagyása sok kultúrában hagyományokon, vagy hiedelmeken alapuló szokások mentén zajlik. Mi magyarok is rendelkezünk jó pár hagyománnyal, amelyek a szerencse, bőség, termékenység bevonzása köré épülnek. Vegyük őket sorba!
A malac a szilveszteri menü állatává azért vált, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és a szerencsét is kitúrja a földből. Népi hagyományok szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malacka.
Egyrészt a rutin, meg az évek, mondhatnánk humorizálva, de ennél egy picit többről van szó. Sok házi asszony a sörre esküszik! De ki kell, hogy ábrándítsunk titeket. A jó malacsült nem az agyonfűszerezésen, és nem is locsolgatáson múlik. Most bizonyára többen meglepődnek. A titok az előkészületekben, és a sütésben rejlik!
Fűszerezés: Ha hiszitek, ha nem bőven elég a só, és a fokhagyma, és abból is ebben az esetben most jobb a FOKHAGYMAGRANULÁTUM. Miért? Mert sokkal jobban bele lehet dolgozni a húsba. A húsba, és nem a bőrét kell fűszerezni. Az oldalas részeknél óvatosabban fűszerezzünk, a vastagabb húsrészeknél mehet bőven, és a bőrt beirdaljuk. A másik fontos dolog, amin múlik a sütés sikere az a hús só-fokhagyma pácban való 1 napos pihenése.
Sütés előtt jól fűtsük fel a kemencét. Akinek nincs az a sütőt melegítse elő. Itt célszerűbb részekre bontani, és úgy sütni. A malacot az első 2 órában lefedve süssük. …. és tádáám: a malac alá vizet, és bort!!! Igen!! Bort kell önteni! Így lesz ízes, szaftos, és laza a hús a sütés folyamán. Nem kell közben nézegetni, locsolgatni. A bor végzi a dolgát!
Fűtsük fel jól a kemencét, nagyjából 400 fokra. Várjuk meg, míg szépen visszahűl 250 fok környékére, ezt a meleget már megtartja sokáig. Mindenképpen hagyjunk a kemencében egy kis parazsat. Az előkészített tepsit, vagy kerámiát, kenjük ki disznózsírral, helyezzük bele a befűszerezett malacot, locsoljuk meg 6-7 deciliter fehérborral és ugyanennyi vízzel.
Ez a mennyiség egy 20 kg-os malacra kalkulálva ennyi. Fedjük le a tepsit a tetejével, ha nincs, alufóliával, és így süssük 2,5-3 órán át. Ha a malac már megpuhult, távolítsuk el a fedőt és süssük pirosra. Egészben vagy felvágva tálaljuk ízlésesen. Milyen bort kínáljunk a malacsülthöz?
Hozzávalók:
A malacpofa készítését akkor ajánljuk, ha nem szeretnétek sok időt a konyhában tölteni. Egyszerűbb elkészíteni, mint egy egészben sült malacot. A pofahúst lehártyázzuk, a hasított hagymával fokhagymával egy tepsibe tesszük. Só bors, köménymag, és rozmaringgal fűszerezzük. Egy alufóliával lefedjük, és 2,5 órán át 130 fokon sütjük. Majd levesszük a fóliát, leöntjük a zsír nagyrészét, és felemeljük a hőfokot 220 fokra! Addig sütjük, amíg a hús pirosra pirul. Frissen sült kenyérrel, vagy hagymás törtburgonyával mennyei étel. Milyen bort kínáljunk a malacpofához?
Igazi téli ínyencség a magyar konyhában!
Hozzávalók:
A húsokat megmossuk, majd feldaraboljuk és a bőrrel együtt egy nagy edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd főzni kezdjük. A víz tetején keletkező habot egy kanállal leszedjük, majd fűszerezzük és tovább főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és hozzáadjuk. Lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. A borsikafüvet csak a végén adjuk hozzá. Jól kiemeli a hús ízét, és könnyíti az emésztést. Közben kikészítünk néhány tálat. A megfőtt húsokat elosztjuk a tálakban és felöntjük a lével. A fokhagymát és a babérlevelet eltávolítjuk, a többi zöldséget
tetszés szerint benne hagyhatjuk, de nem muszáj. Miután tálakba mertük a
kocsonyát, hűtőbe tesszük és hagyjuk megdermedni. Ezt követően már csak a fölösleges zsírt kell leszedni róla és már tálalhatjuk is. Tetejét piros paprikával, vagy petrezselyem zöldjével díszítve gusztusos tálalást kapunk.
Milyen bor illik a kocsonyához?
Erdély kedvenc szilveszteri, éjfél utáni étele.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hagymát olajon puhára pároljuk, a kockára vágott húst fehéredésig a hagymával sütjük, majd paprikát adjuk hozzá, fokhagymát, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, s takarékon, fedve főzzük. Amikor puha a hús: sózunk, és a savanyított káposztát ráterítjük a tetejére a levével együtt, majd megszórjuk a borsikafűvel, mellé tesszük a babérleveleket, és tovább is fedve, „takarék” lángon főzzük. Amikor megpárolódott a káposzta, összeforgatjuk a hússal, félretesszük, és jó néhány konyharuhával körbe bugyoláljuk az edényt (dunsztba tesszük), reggelig így hagyjuk! Ez a titka a jó székelykáposztának! Tálaláskor tejföllel gazdagíthatjuk!
Milyen bor illik a székelykáposzta mellé?
Köretek: Bab, borsó, lencse, rizs minden, ami apró, a pénzt, a termékenységet szimbolizálja. Brazíliában lencse és rizs szerepel az újévi menüben. Az olaszoknál a kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén.
A virsli a magyar retro szilveszteri bulik elmaradhatatlan kísérője. A legjobb vendégváró, beszélgetésekhez a legjobb csipegető étel, vagy hideg előétel készíthető belőle. Kelt tésztás virslis falatkákhoz a legjobb kísérő tételek:
A világon számos országban a szilveszteri menüt fánk, vagy szőlő, esetleg mazsola zárja. A szőlőszemek a gazdagságot, a termékenységet, egészséget szimbolizálják, melyeket éjfél közeledtével esznek meg szemenként. Az újévi fánkba sok országban pénzérmét rejtenek el, és a szerencsét annak tulajdonítják az újévben, aki a pénzérmét megtalálja. Nálunk szerencsére finom tölteléket tesznek bele, vagy önmagában porcukorral hintve is kitűnő téli desszertként ismert.