Barion Pixel

Magyaros szilveszteri vacsora tippek borajánlóval!



Magyaros szilveszteri vacsora tippek borajánlóval!

Az óév hátra hagyása sok kultúrában hagyományokon, vagy hiedelmeken alapuló szokások mentén zajlik. Mi magyarok is rendelkezünk jó pár hagyománnyal, amelyek a szerencse, bőség, termékenység bevonzása köré épülnek. Vegyük őket sorba!

Sültmalac

A malac a szilveszteri menü állatává azért vált, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és a szerencsét is kitúrja a földből. Népi hagyományok szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malacka.

Borsuttogó

De mi a titka a malacsütésnek?

Egyrészt a rutin, meg az évek, mondhatnánk humorizálva, de ennél egy picit többről van szó. Sok házi asszony a sörre esküszik! De ki kell, hogy ábrándítsunk titeket. A jó malacsült nem az agyonfűszerezésen, és nem is locsolgatáson múlik. Most bizonyára többen meglepődnek. A titok az előkészületekben, és a sütésben rejlik!

Fűszerezés: Ha hiszitek, ha nem bőven elég a só, és a fokhagyma, és abból is ebben az esetben most jobb a FOKHAGYMAGRANULÁTUM. Miért? Mert sokkal jobban bele lehet dolgozni a húsba. A húsba, és nem a bőrét kell fűszerezni. Az oldalas részeknél óvatosabban fűszerezzünk, a vastagabb húsrészeknél mehet bőven, és a bőrt beirdaljuk. A másik fontos dolog, amin múlik a sütés sikere az a hús só-fokhagyma pácban való 1 napos pihenése.

Sütés előtt jól fűtsük fel a kemencét. Akinek nincs az a sütőt melegítse elő. Itt célszerűbb részekre bontani, és úgy sütni. A malacot az első 2 órában lefedve süssük. …. és tádáám: a malac alá vizet, és bort!!! Igen!! Bort kell önteni! Így lesz ízes, szaftos, és laza a hús a sütés folyamán. Nem kell közben nézegetni, locsolgatni. A bor végzi a dolgát!

Fűtsük fel jól a kemencét, nagyjából 400 fokra. Várjuk meg, míg szépen visszahűl 250 fok környékére, ezt a meleget már megtartja sokáig. Mindenképpen hagyjunk a kemencében egy kis parazsat.  Az előkészített tepsit, vagy kerámiát, kenjük ki disznózsírral, helyezzük bele a befűszerezett malacot, locsoljuk meg 6-7 deciliter fehérborral és ugyanennyi vízzel.

Ez a mennyiség egy 20 kg-os malacra kalkulálva ennyi. Fedjük le a tepsit a tetejével, ha nincs, alufóliával, és így süssük 2,5-3 órán át. Ha a malac már megpuhult, távolítsuk el a fedőt és süssük pirosra. Egészben vagy felvágva tálaljuk ízlésesen. Milyen bort kínáljunk a malacsülthöz?

Közepesen testes
RR Prädikatswein Juffer Kabinett 2019

RR Prädikatswein Juffer Kabinett 2021

6 100 Ft

Kosárba

Malacpofa

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéspofa
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 tk egész bors
  • 1 mk kömény
  • 2 ek só
  • 200g zsír
  • 1 ág rozmaring

A malacpofa készítését akkor ajánljuk, ha nem szeretnétek sok időt a konyhában tölteni. Egyszerűbb elkészíteni, mint egy egészben sült malacot. A pofahúst lehártyázzuk, a hasított hagymával fokhagymával egy tepsibe tesszük. Só bors, köménymag, és rozmaringgal fűszerezzük. Egy alufóliával lefedjük, és 2,5 órán át 130 fokon sütjük. Majd levesszük a fóliát, leöntjük a zsír nagyrészét, és felemeljük a hőfokot 220 fokra! Addig sütjük, amíg a hús pirosra pirul. Frissen sült kenyérrel, vagy hagymás törtburgonyával mennyei étel. Milyen bort kínáljunk a malacpofához?

Kocsonya

Igazi téli ínyencség a magyar konyhában!

Hozzávalók:

  • 4 disznó köröm
  • 1 kisebb csülök
  • 50 dkg bőr, vagy disznó fül
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 hagym
  • 2 babérlevél
  • 7-8 gerezd fokhagym
  • 8-10 szem bors
  • 1 kis csombor, másnéven borsikafű
Borsuttogó

A húsokat megmossuk, majd feldaraboljuk és a bőrrel együtt egy nagy edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd főzni kezdjük. A víz tetején keletkező habot egy kanállal leszedjük, majd fűszerezzük és tovább főzzük. A zöldségeket megtisztítjuk és hozzáadjuk. Lassú tűzön 3-4 órán át főzzük. A borsikafüvet csak a végén adjuk hozzá. Jól kiemeli a hús ízét, és könnyíti az emésztést. Közben kikészítünk néhány tálat. A megfőtt húsokat elosztjuk a tálakban és felöntjük a lével. A fokhagymát és a babérlevelet eltávolítjuk, a többi zöldséget
tetszés szerint benne hagyhatjuk, de nem muszáj. Miután tálakba mertük a
kocsonyát, hűtőbe tesszük és hagyjuk megdermedni. Ezt követően már csak a fölösleges zsírt kell leszedni róla és már tálalhatjuk is. Tetejét piros paprikával, vagy petrezselyem zöldjével díszítve gusztusos tálalást kapunk.

Milyen bor illik a kocsonyához?

Testes
Árvay Tokaji Szabi Furmint 2015

Árvay Tokaji Szabi Furmint 2015

4 980 Ft

Kosárba

Székelykáposzta

Erdély kedvenc szilveszteri, éjfél utáni étele.

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta 
  • 75 dkg sertéscomb 
  • 1 nagy fej vöröshagyma 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • pirospaprika 
  • 2 teáskanál borsikafű 
  • 2 babérlevél
Borsuttogó

Elkészítés: 
A hagymát olajon puhára pároljuk, a kockára vágott húst fehéredésig a hagymával sütjük, majd paprikát adjuk hozzá, fokhagymát, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, s takarékon, fedve főzzük. Amikor puha a hús: sózunk, és a savanyított káposztát ráterítjük a tetejére a levével együtt, majd megszórjuk a borsikafűvel, mellé tesszük a babérleveleket, és tovább is fedve, „takarék” lángon főzzük. Amikor megpárolódott a káposzta, összeforgatjuk a hússal, félretesszük, és jó néhány konyharuhával körbe bugyoláljuk az edényt (dunsztba tesszük), reggelig így hagyjuk! Ez a titka a jó székelykáposztának! Tálaláskor tejföllel gazdagíthatjuk!

Milyen bor illik a székelykáposzta mellé?

Közepesen testes
Borsuttogó - Villányi Cuvée 2015

Borsuttogó – Villányi Cuvée 2015

4 370 Ft

Kosárba

Köretek: Bab, borsó, lencse, rizs minden, ami apró, a pénzt, a termékenységet szimbolizálja. Brazíliában lencse és rizs szerepel az újévi menüben. Az olaszoknál a kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén.

Virslis falatkák

A virsli a magyar retro szilveszteri bulik elmaradhatatlan kísérője. A legjobb vendégváró, beszélgetésekhez a legjobb csipegető étel, vagy hideg előétel készíthető belőle. Kelt tésztás virslis falatkákhoz a legjobb kísérő tételek:

Közepesen testes
Borsuttogó - Villányi Cuvée 2015

Borsuttogó – Villányi Cuvée 2015

4 370 Ft

Kosárba

A világon számos országban a szilveszteri menüt fánk, vagy szőlő, esetleg mazsola zárja. A szőlőszemek a gazdagságot, a termékenységet, egészséget szimbolizálják, melyeket éjfél közeledtével esznek meg szemenként. Az újévi fánkba sok országban pénzérmét rejtenek el, és a szerencsét annak tulajdonítják az újévben, aki a pénzérmét megtalálja. Nálunk szerencsére finom tölteléket tesznek bele, vagy önmagában porcukorral hintve is kitűnő téli desszertként ismert.

Borsuttogó

Milyen bor illik a fánk mellé?

Milyen borválogatásokat érdemes szilveszterre rendelni?

+ Ajándék
18+3
bs-top-cili-duo-selection

BS-TOP Cili Duó Selection

58 520 Ft

Kosárba Díjmentes szállítás

Legfrissebb bejegyzéseink

Mégtöbb bejegyzés

0